Nasveti

Testenine z beluši

Jana
23. 4. 2010, 14.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zeleni beluši so prava zakladnica vitaminov in rudninskih snovi.

 

Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 500 g zelenih belušev * 1 do 2 vejici rožmarina * 1 strok česna * 100 g sušenih paradižnikov v olju * 150 g sira feta * 500 g testenin (rezancev ali špagetov) * sol * od 3 do 4 žlice suhega belega vina ali instantne bistre zelenjavne juhe * poper.


Priprava: Beluše oplaknemo, spodnjo tretjino stebel olupimo, konce obrežemo. Stebla prečno narežemo na zelo tanke rezine, vršičke prihranimo. Rožmarin oplaknemo in osušimo s kuhinjsko krpo. Česen olupimo in na drobno sesekljamo. Paradižnike odcedimo (olje pri tem prestrežemo) in narežemo na tanke pramene. Sir nadrobimo in stremo z vilicami. Testenine skuhamo v veliki posodi osoljenega kropa, kuhamo pa jih le toliko, da so še čvrste na ugriz. Medtem ko se kuhajo, segrejemo v ponvi od 2 do 3 žlice olja od vloženih paradižnikov. Na olju prepražimo česen in rožmarin, pri tem pazimo, da se česen ne obarva, saj postane sicer grenek. Dodamo narezane beluše in vršičke. Med mešanjem pražimo od 2 do 3 minute. Zalijemo z vinom ali zelenjavno juho in kuhamo še 1 minuto. Odstranimo rožmarinovi vejici. Kuhane testenine odcedimo na cedilu. Takoj jih zmešamo z beluši. Dodamo narezane paradižnike solimo in popramo po okusu. Potresemo z nadrobljenim sirom in ponudimo.

Nasvet: Zeleni beluši so prava zakladnica vitaminov in rudninskih snovi ter vsebujejo precej več kalija in vitamina C kot beli. Glede kalorij pa sta obe vrsti belušev enaki: 100 g vsebuje le 20 kalorij!