Nasveti

Praženec z zelenjavo

Jana
26. 4. 2010, 14.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekoliko drugačen praženec kot ste navajeni.

 

Za 2 osebi
Priprava: 30 minut
Pečenje: 20 minut

Sestavine: za testo: 2 jajci * 1 žlička sladkorja * ščepec soli * 1 dl mleka * 100 g kisle smetane * 125 g moke * 40 g masla za pečenje;* za nadev: 500 g belušev * 20 g masla * poper * drobnjak.

Priprava: Ubijemo jajci in ločimo rumenjaka od beljakov. Stepemo rumenjaka, sladkor in sol (najbolje z metlico ali mešalnikom), da se zmes speni. Dodamo moko in razmešamo. Prilijemo mleko ter smetano in mešamo, dokler ni testo gladko. Pustimo ga počivati najmanj 30 minut. Beluše oplaknemo. Spodnjo tretjino stebel olupimo, spodnje konce obrežemo. Stebla nato poševno narežemo na koščke. V ponvi razgrejemo maslo in izdatno prepražimo beluše. Zmanjšamo ogenj, prilijemo nekaj žlic vode, pokrijemo ponev in dušimo še od 3 do 4 minute. Začinimo s soljo, poprom in ščepcem sladkorja. Stepemo sneg iz beljakov in ga rahlo primešamo testu za praženec. V veliki ponvi segrejemo polovico masla za pečenje. V ponev zlijemo vse testo za praženec hkrati. Pečemo, da testo na spodnji strani zakrkne in zlato porumeni. Testo takrat obložimo z beluši. Obrnemo ga, da se zapeče še na drugi strani, hkrati pa ga z dvema žlicama natrgamo na velike kose. Takrat dodamo tudi preostalo maslo in praženec zlato zapečemo. Potresemo ga z narezanim drobnjakom. Praženec ponudimo s svežo zeleno solato.

Nasvet: Bele beluše moramo olupiti skoraj po vsej dolžini. Beluš primemo v dlan, spodnji konec naj bo naslonjen na zapestje. Z lupilcem za krompir, ki ga nastavimo malo pod belušev vršiček, vlečemo do spodnjega konca. Steblo malce zasukamo in olupimo naslednji pramen. Pazimo, da odstranimo vso lupino, saj se vlaknasti ostanki sicer med jedjo neprijetno zatikajo v ustih. Pri zelenih beluših olupimo le spodnjo tretjino stebel. Ko je steblo olupljeno, ga nazadnje še obrežemo na spodnjem koncu. Beli beluši rastejo pod plastjo zemlje, nabirajo pa jih, še preden pokukajo na dan. Če pa prodrejo na površino prej, se njihove glavice obarvajo rahlo vijoličasto. Zelene beluše gojijo tako, da rastejo nad zemljo. Imajo nežnejšo lupino in so močnejšega, bolj aromatičnega okusa. Čim bolj so beluši sveži, tem boljši so. Najprej pogledamo, ali je rez na spodnjem koncu stebel zasušen – če je, potem niso sveži. Svežino pa preverimo tudi tako, da rahlo podrgnemo steblo ob steblo: pri svežih beluših pri tem nekoliko zaškriplje. Najboljše je, da beluše pripravimo še isti dan, ko jih kupimo. Če morajo počakati, jih zavijemo v navlažene papirnate brisače in položimo v predal za zelenjavo v hladilniku. Vršički naj ostanejo nepokriti, saj so zelo občutljivi.