Nasveti

Preprosta jagodova torta

Jana
8. 5. 2010, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Dišeče in okusne jagode že vabijo, da se posladkate z njimi.

Za model s premerom 28 cm
Priprava: 50 minut
Pečenje: 25 minut

Sestavine: 250 g moke * 100 g sladkorja * ščepec soli * 125 g masla * 1 beljak * 2 žlici jagodove marmelade * 1 kg majhnih jagod * 4 žlice sirčka maskarpone * 3 žlice sladkorja v prahu * stepena sladka smetana po želji.

Priprava: Moko stresemo v kupčku na delovno površino, v sredini naredimo jamico. V jamico damo sladkor, sol in beljak, na rob jamice pa koščke mrzlega masla. Vse sesekljamo z velikim nožem in na hitro pognetemo, da dobimo gladko, krhko testo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Namastimo model za pogače. Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo v krog, ki je nekoliko večji od dna modela. S testom obložimo dno in rob modela. Odvečno testo, ki sega čez rob, odrežemo. Testo na dnu gosto prebodemo z vilicami, da se med peko ne dviga. Model damo v vročo pečico in pečemo tortno podlago na srednji rešetki 25 minut, da je zlato rjavo zapečena. Pustimo, da se ohladi. Marmelado nekoliko segrejemo, pretlačimo jo skozi cedilo in namažemo na testo. Pustimo, da se posuši. Jagode očistimo in narežemo. Tretjino jih pretlačimo v kašo, to pa zmešamo s sirčkom in s sladkorjem v prahu. Tik preden ponudimo torto, namažemo kremo na testo, na vrh pa zložimo narezane jagode.

Nasvet: Po želji prelijemo jagode z želatinastim tortnim prelivom, da se lepo svetijo. Če nimamo pri roki sirčka maskarpone, ga nadomestimo z mešanico skute in kisle smetane. Skuto gladko pretlačimo in zmešamo z enako količino kisle smetane. Z jagodami obloženo torto lahko dodatno okrasimo s stepeno sladko smetano ali pa ponudimo stepeno smetano posebej, da si vsak postreže po okusu.