Nasveti

Bučke z mesnim nadevom

Jana
30. 11. 1999, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vedno dobre bučke.

Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Pečenje: 45 minut

Sestavine: sol * 4 bučke (750 g) * šopek timijana * 2 stroka česna * 250 g mešanega mletega mesa * 100 g ovčjega sira (feta) * jajce * poper * maščoba za model * 2,5 dl perutninske juhe (iz kocke) * 30 g masla * 10 g drobtin * 200 g kisle smetane * 2 žlici paradižnikove mezge * malo svetlega prežganja * kajenski poper.

Priprava: Pristavimo liter osoljene vode, da zavre. V vodi kuhamo (blanširamo) bučke 5 minut, nato jih poberemo s penovko in odcedimo. Timijan osmukamo z vejic, česen olupimo in stremo. Mleto meso zmešamo s timijanom, strtim česnom, nadrobljenim ovčjim sirom, dodamo jajce, sol in poper ter zgnetemo v gladko, enakomerno zmes. Bučke podolžno prerežemo. Z žličko izdolbemo sredico, to sesekljamo in zmešamo v mesni nadev. Namastimo nepregoren pekač in vanj zložimo izdolbene polovice bučk. Napolnimo jih z mesnim nadevom. V pekač prilijemo juho. V pečici pri 200 stopinjah jih v pokritem modelu pečemo 35 minut. Nato na vrh položimo koščke masla, posipamo z drobtinami in pečemo brez pokrova še 10 minut, da se naredi zlato rjava skorjica. Nadevane bučke vzamemo iz modela in jih hranimo na toplem. Juho iz pekača prelijemo v kozico, dodamo paradižnikovo mezgo in kislo smetano, zmešamo in pristavimo, da zavre. Zgostimo s svetlim prežganjem. Po okusu solimo in popramo. Omako ponudimo k bučkam. Zraven ponudimo kruh ali krompir v kosih.

Nasvet: Omako lahko zgostimo tudi tako, da gladko zmešamo žličko moke in malo kisle smetane, nato pa damo v omako in pustimo, da prevre