Nasveti

Ličenje za vroče dni

Jana
30. 7. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V poletnih dneh ne pozabite, kako pomembno je, da ste radodarni do svoje kože. Namenite ji nežno nego in jo imejte radi. Koža je naravni ščit našega telesa, ki nas varuje pred vplivi iz okolja. V vsakem letnem času ima zato različne potrebe, v vročem času pa opravlja še posebno veliko dela. Pozorni bodite, da voda in sol kožo dodatno izsušujeta, velika obremenitev zanjo so tudi sončni žarki. Predvsem po kopanju je zelo pomembno, da kožo negujemo in ji povrnemo energijo.

Kadar je vroče, sanjamo o prijetnem hladu, in kadar je mraz, sanjamo o vročini. A za našo kožo sta oba vremenska ekstrema stresna, koža kar kliče po posebni negi. Zato v poletnih dneh ne pozabite, kako pomembno je, da ste radodarni do svoje kože. Namenite ji nežno nego in jo imejte radi.

Koža je naravni ščit našega telesa, ki nas varuje pred vplivi iz okolja. V vsakem letnem času ima zato različne potrebe, v vročem času pa opravlja še posebno veliko dela. Pozorni bodite, da voda in sol kožo dodatno izsušujeta, velika obremenitev zanjo so tudi sončni žarki. Predvsem po kopanju je zelo pomembno, da kožo negujemo in ji povrnemo energijo. Poleti preživimo na prostem veliko več časa kot v drugih dneh v letu. Zato ne pozabite na nevarnosti zunanjih vplivov, najbolj na sončne žarke. Danes smo že dobro seznanjeni z negativnimi posledicami vročine in sončnih žarkov, ki povzročajo opekline, gubice in prezgodnje staranje, pigmentacijo ali izpuščaje. A vseeno, nikoli ni odveč kakšen nasvet, kako zavarovati kožo pred škodljivimi vplivi.

Preventiva
Ne le na plaži, ampak tudi na sprehodu po mestu in med vsakdanjimi opravili poskrbite, da bo vaša koža zaščitena z zaščitnim faktorjem. Najboljše so tiste kreme, ki so lahke in vlažilne ter koži poleg zaščite dajejo tudi vlago. Ne pozabite, da vas UVA- in UVB-žarki dosežejo tudi ob oblačnem vremenu. Kremo nanesite na suho kožo vsaj 15 minut, preden se izpostavite soncu. Na kopališču poskrbite za nov nanos po kopanju.

Prehrana
Poleti je pomembna tudi prehrana, bogata z vitamini in minerali. Tudi to zelo vpliva na videz in zdravje kože. Ta namreč potrebuje kontinuirano preskrbo z vitamini, minerali in aminokislinami, še posebno pa z vitaminom B, glutaminom, argininom in s karnitinom. Tako bo koža ohranila svoje obrambne sposobnosti. Poskrbite, da boste s prehrano zaužili dovolj teh sestavin. Jejte veliko sadja in zelenjave. Ne pozabite na vodo! Veliko pijte in ne čakajte, da boste začutili žejo. Takrat bo že prepozno.

Čiščenje
Po kopanju v morski vodi ali v bazenu je nujno dobro očistiti kožo po telesu in po obrazu. Pod prho odstranite vse nanose na koži, tudi ostanke soli in znojenja, pa še ohladili se boste. Naredite si luščilni pripravek, ki bo odstranil odmrle kožne celice in tako pospešil obnovitveni proces. Uporabljajte mila z vlažilnim učinkom. Bodite pozorni, da razni detergenti ne bodo še dodatno izsušili kože.

Nega
Poleti uporabljajte lažje linije kozmetičnih izdelkov tako za obraz kot za telo. Bogato kremo zamenjajte z vlažilno. Nežno negujte predele okoli oči, kjer je koža še posebno tanka in občutljiva. Oteklim vekam pomaga nežna masaža ali ohlajena krema za predele okoli oči.
Tudi kožo po telesu po kopanju namažite z lahkim mlekom za telo. Ne skušajte preprečiti znojenja, saj je to naravni postopek ohlajanja telesa. Uporabite dezodorant, da preprečite neprijetni vonj. Pomagate si lahko tudi s pudrom v prahu.

Ličenje
Pri ličenju bi lahko rekli – manj je več. Če je zelo vroče, se verjetno ne boste dodatno mučile z izdatnim ličilom. Nekaj maskare (zaradi znojenja ali kopanja so priporočljive vodoodporne), morda malo korektorja, ki prekrije drobne nepravilnosti. Za dodaten sijaj uporabite puder v kamnu z bleščečim sijajem. Na trgu je veliko izdelkov s poletnimi odtenki, tako si boste lahko pričarale poletno zapeljiv videz tudi brez pretiranega izpostavljanja sočnim žarkom. Senčila za oči naj bodo v naravnih odtenkih. Obrvi si lahko oblikujete sami, še boljše pa bo, da to prepustite profesionalcem.
In še nekaj: poskrbite tudi za kožo na petah in stopalih. Redno jo negujte z vlažilnimi kremami, da ne bodo ravno stopala pokvarila vašega videza.

Nega las
Sonce, morje, klorirana voda v bazenih, veter in pesek zelo vplivajo na lase v poletnih mesecih. Vsi ti dejavniki zmanjšujejo vitalnost las, jih izsušujejo, povzročajo bledenje barve, zmanjšujejo lesk in bujnost. Pomembno je, da lase v tem času dobro negujete. Uporabljajte preparate za lase, ki vsebujejo UV-zaščito. Nosite pokrivala. Po kopanju v morju ali bazenu si lase vedno dobro sperite z vodo. Ker si jih boste verjetno umivali pogosteje, uporabljajte mlačno vodo, ne vroče, in uporabljajte nežne, najbolje naravne šampone. Namesto da lase sušite s sušilnikom, pustite, da se posušijo sami. Pri česanju uporabljajte glavnike s širokimi režami. Na kratko: pri poletni negi las se držite treh načel – zaščita, blago čiščenje in obnova.