Nasveti

Breskev melba

Jana
6. 8. 2010, 13.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za 4 osebePriprava: 30 minutKuhanje: 5 minut Sestavine: 2 zreli, aromatični breskvi * 1 vaniljev strok * 225 g sladkorja * 200 g malin * 200 g sladke smetane * 4 kepice vaniljevega sladoleda.

Priprava: Breskvi umijemo, ju prepolovimo in jima odstranimo koščico. Vaniljev strok podolžno zarežemo. V kozici pristavimo 375 ml vode, 200 g sladkorja in vaniljev strok. Ko voda zavre, dodamo breskove polovice in jih na šibkem ognju dušimo tri minute. Breskve naj bodo mehke, ne smejo pa se toliko razkuhati, da bi razpadle. Pustimo, da se v tekočini ohladijo. Odstranimo vaniljev strok. V drugi kozici pristavimo 3 žlice vode od kuhanja breskev, preostanek sladkorja in maline. Počakamo, da prevre, nato pretlačimo skozi cedilo in pustimo, da se ohladi. Stepemo sladko smetano. Breskve vzamemo iz tekočine in dobro odcedimo. Na krožnike ali v skodelice naložimo breskve, stepeno sladko smetano, sladoled in malinov preliv. Okrasimo s svežimi malinami in takoj ponudimo.

Nasvet: Ker pripravljamo osvežujočo breskev melba, je prav, da se spomnimo tudi dveh slavnih osebnosti, ki sta povezani z nastankom tega preprostega in prav zato zelo priljubljenega recepta. Sladico, v kateri se ubrano zlivajo okusi zrele breskve, vaniljevega sladoleda, stepene sladke smetane in malinovega preliva, si je zamislil znani kuharski mojster Georges Auguste Escoffier, šef kuhinje v slovitem londonskem hotelu Savoy, in sicer posebej za slavno operno pevko Nellie Melba, ki je med letoma 1889 in 1926 blestela na odru londonske operne hiše Covent Garden. Pevka je bila nad posladkom navdušena, recept, ki odtlej nosi njeno ime, pa je postal nepogrešljiv sestavni del svetovne kulinarične klasike.