Nasveti

Poletna domača nega

Jana
6. 8. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Lepotne pripravke si lahko naredite tudi same doma in porabite zaloge v shrambi. Naj bodo to masaže, obloge, maske in podobne lepotne skrivnosti. Še posebno v vročih dneh nam bo prijala takšna osvežitev.

Lepotne pripravke si lahko naredite tudi same doma in porabite zaloge v shrambi. Naj bodo to masaže, obloge, maske in podobne lepotne skrivnosti. Še posebno v vročih dneh nam bo prijala takšna osvežitev.

Mlečna kopel
Kleopatrina lepotna skrivnost je bila posebna kopel. Egipčanska kraljica se je redno kopala v mleku oslic, a tudi kravje mleko ni nič slabše. Od dva do tri litre mleka zlijte v kopel in si privoščite nekaj minut samo zase. Mleko namreč vsebuje minerale in vitamine, ki kožo nežno negujejo.

Masaža
Ste vedeli, da imate lahko v banji svojega zasebnega maserja? To je brisača ali lufa. Če se boste nežno zdrgnili z njo, boste pospešili prekrvitev. Takšna masaža bo imela tudi učinek luščila za kožo.

Skuta za dekolte
Zapeljiv in gladek – takšen naj bo dekolte. A ker je koža dekolteja zelo občutljiva, jo lahko hitro kakšna zadeva razdraži in povzroči pordelost. Pomagate si lahko z dvema do tremi žlicami skute, ki jih zmešate z malo medu in smetane. Pustite delovati 20 minut in dobro sperite z mlačno vodo.

Utrujene noge osveži pomaranča
Po dolgem sprehodu se bo tudi vašim nogam prileglo malo sprostitve. Majhno kad napolnite s toplo vodo – naj ima okoli 37 stopinj – in vanjo narežite rezine pomaranče. Noge imejte namočene približno 10 minut. Kopel bo delovala osvežujoče. Ker bo koža na petah zmehčana, si lahko zatem naredite še krajšo domačo pedikuro.

Peteršilj za sveži dah
Če imate občutek, da vaš ustni dah ni ravno svež, si pomagajte s peteršiljem. Gotovo ga imate na vrtu ali v lončku na okenski polici. Preprosto malo ga prežvečite.

Luščilo za ustnice
Tudi ustnicam je dobro vsake toliko nameniti luščilo. Pri tem si lahko pomagate z nežno in zelo mehko zobno krtačko. S krožnimi gibi jih nežno zdrgnite. Namesto balzama pa lahko uporabite med.

Olje za roke
Hladno stiskano olivno olje ni dobro le v kuhinji, ampak je odlično tudi za nego. Prste za nekaj minut potopite vanj – tako boste okrepili nohte in poskrbeli za nego obnohtne kožice.

Oči osvežite z žlico
Proti zatečenim vekam si preprosto pomagajte z žlicami. Dve žlici dajte za kratek čas v zamrzovalnik in jih za pet minut položite na zaprte oči. Oddahnite si.

Kožo razvajajte z jabolkom
Masko za suho kožo si pripravite tako, da olupite jabolko, ga naribate in zmešate z žličko medu in dvema žlicama jogurta. Masko pustite delovati 20 minut.

Jabolčni kis za sijoče lase
Lahko bi rekli, da kislo prinaša lepoto. Jabolčni kis, na primer, daje lesk lasem. Nekaj ga vtrite v lase in sperite.

Akupresura: s pritiskom do sreče
Za to tradicionalno azijsko metodo ne potrebujete več od svojih rok. Pri akupresuri se aktivirajo energijske točke telesa in tako se odpravljajo nekateri simptomi. Pri glavobolu pritiskajte na nosni greben s palcem in kazalcem. Pomaga tudi masaža na točki, kjer se nos združi z obrvmi. Proti utrujenosti pa masirajte obe ušesni mečici s palcem in kazalcem. Pomembno opozorilo: če imate težave s srcem ali ste noseči, sami raje ne izvajajte akupresurne masaže. (pp)