Nasveti

Testenine po sicilijansko

Jana
9. 8. 2010, 13.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Okus po Italiji.

Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 2 majhni čebuli * 1 strok česna * 2 žlici olivnega olja * 3 sardelni fileji * 700 g paradižnikovega pireja * 75 g rozin * 50 g pinjol * 250 g špagetov * sol * ščep sladkorja * poper; * za drobtine: 2 kosa črnega kruha * 2 žlici olivnega olja * pol šopka peteršilja.

Priprava: Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo. Počasi in med mešanjem pražimo na olivnem olju, da čebula postekleni in se zmehča. Dodamo sesekljane sardelne fileje in na hitro popražimo. Dodamo paradižnikov pire in kuhamo v pokriti ponvi na zmernem ognju 12 minut. Dodamo rozine in kuhamo omako brez pokrova 5 minut. Pinjole zlato popražimo v manjši ponvi brez maščobe. Prihranimo jih. V veliki kozici pristavimo osoljeno vodo, da zavre, in damo kuhat špagete. Medtem ko se kuhajo, pripravimo drobtine: kruh fino nadrobimo in zlato rjavo popražimo na 2 žlicah olja. Drobtine vzamemo iz ponve in prihranimo. Peteršilj na drobno sesekljamo. Pomešamo drobtine in sesekljani peteršilj. Kuhane špagete odcedimo na cedilu. Paradižnikovo omako po okusu solimo, primešamo ščep sladkorja in dodamo poper. Primešamo prepražene pinjole. Špagete prelijemo z omako in potresemo z drobtinami in peteršiljem. Ponudimo s solato.

Nasvet:
• Za omako lahko uporabimo kupljeni paradižnikov pire, še boljša pa je seveda, če pire pripravimo sami. Ni težko, le nekoliko zamudno. Zrele paradižnike potopimo za nekaj trenutkov v vrelo vodo, nato jih odcedimo in prelijemo z mrzlo vodo, da lupina odstopi. Lupino odstranimo, prav tako tudi semenje, meso paradižnikov pa na drobno sesekljamo.
• Krušne drobtine najhitreje pripravimo v kuhinjskem sekljalniku. Skorjo obrežemo, sredico nalomimo na koščke in sesekljamo v strojčku. Če strojčka nimamo pri roki, lahko kruhovo sredico zamrznemo, toliko da je trda, in ročno naribamo, nato pa drobtine takoj uporabimo. Za drobtine naj kruh ne bo starejši kot dva dni, saj ima star kruh včasih okus po postanem, kar lahko pokvari jed.