Nasveti

Zamaščena jetra

Milka Krapež
23. 8. 2010, 20.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Debeli ljudje imajo precej zdravstvenih težav, za katere sploh ne vedo. Vsem je znano, da lahko dobijo sladkorno bolezen, a prav tako nevarna je druga bolezen, ki je pri njih dokaj pogosta: nealkoholna zamaščenost jeter.

profimedia
Debeli ljudje imajo precej zdravstvenih težav, za katere sploh ne vedo. Vsem je znano, da lahko dobijo sladkorno bolezen, a prav tako nevarna je druga bolezen, ki je pri njih dokaj pogosta: nealkoholna zamaščenost jeter.

Bolezen, ki jo zdravniki imenujejo nealkoholna zamaščenost jeter, je napredujoča. Dobra novica pa je, da se z ustreznim ravnanjem stanje lahko precej izboljša. Veliki delčki trigliceridnih maščob se začno zbirati v jetrnih celicah s steatozo, nenormalnim zadrževanjem maščob v celicah. Zbiranje maščob v jetrih lahko spremlja tudi vnetje jeter (steatohepatitis). Če bolnik nič ne ukrene, se jetra lahko vnamejo, brazgotinijo, sledita lahko ciroza in odpoved jeter. Vse to se zgodi, ne da bi bil človek reden uživalec alkohola! Čeprav znanost ne ve natančno, kako se bolezen razvije, kaj je glavni vzrok zanjo, pa je jasno, da je povezana z uživanjem nekakovostne hrane, polne slabih maščob, tudi neprimernega kombiniranja jedi ali pa uživanja hrane v večjih količinah. K temu lahko dodamo še pomanjkanje gibanja, vse skupaj pa povzroči, da bolezen napreduje. Zagotovo so v nastanek bolezni vmešani tudi prosti radikali. Bolniki z zamaščenimi jetri imajo pogosto tudi probleme s slabše učinkovitim insulinom, kar povzroča, da imajo v krvi preveč glukoze. Ena od vlog jeter je namreč, da z insulinom uravnava raven glukoze. Ker jetra zaradi zamaščenosti ne morejo dobro delovati, so pri uravnavanju glukoze manj učinkovita. To pa seveda povzroča dodatne zdravstvene zaplete.
V strokovni reviji The New England Journal of Medicine so nedavno objavili rezultate raziskave, ki so jo naredili na univerzi v Virginiji (ZDA). Za bolnike z zamaščenimi jetri so ti rezultati zelo pomembni, saj so pokazali, da redno uživanje vitamina E pomaga izboljšati zdravje jeter. V okviru raziskave so bolniki jemali 800 enot vitamina E na dan, kar je dvojni odmerek priporočljivega dnevnega vnosa. Večini bolnikov se je zdravje jeter precej izboljšalo.
Delovanje vitamina E
Vitamin E je močan antioksidant, ki vpliva na to, da lipoproteini (znani tudi kot LDL oziroma dobri holesterol, delčki iz maščob in beljakovin, ki po krvi prenašajo maščobe) majhne gostote ne oksidirajo. LDL prenaša holesterol iz jeter v vsa tkiva v telesu. Če oksidira, povzroča bolezni žil in srca. Vitamin E (alfa tokoferol) pa nevtralizira proste radikale, kar prepreči, da bi LDL oksidiral.
To je razlaga, ki jo najdemo na spletnih straneh Inštituta Linusa Paulinga, strokovnjaka, ki je vse svoje življenje posvetil raziskavi delovanja vitaminov. Pomeni pa, da je treba zaužiti dovolj vitamina E, ki bo preprečil oksidacijo dobrega holesterola in s tem vplival na boljše zdravje jeter in na bolj zdrave žile. V omenjeni raziskavi so to dokazali z odvzemom delčka jeter po rednem jemanju dodatkov vitamina E. Glede na rezultate raziskave strokovnjaki menijo, da je za poškodbe jetrnih celic prav gotovo kriv tudi omenjeni proces (oksidacijski stres). Vitamin E se v naravi pojavlja v osmih kemijskih oblikah (alfa, beta, gama in delta tokoferol ter alfa, beta, gama in delta tokotrienol), ki so različno biološko dejavne. Za človekov organizem je najomembnejši alfa tokoferol. Koncentracija vitamina E je odvisna od jeter, kakor rečeno. Jetra vzamejo hranilo iz tankega črevesa potem, ko se je njegova oblika večkrat spremenila.
Bolnikom oziroma ljudem s preveliko telesno težo zato priporočajo, naj začno jesti vsaj bolj zdravo hrano, kar pomeni predvsem veliko zelenjave in oreškov. Ne le v državah, kot so ZDA, tudi v Sloveniji je še precej ljudi, ki zelenjave preprosto ne jedo. Ne vedo, koliko škode s tem povzročajo svojemu telesu. Ne gre le za vlaknine, kakor menijo nekateri, temveč za minerale, vitamine in elemente v sledeh, ki imajo pri zdravju nadvse pomembno vlogo. Strokovnjaki pravijo, da bi bilo treba pojesti pet zelenjavno-sadnih obrokov na dan. To so lahko priloge ali pa samostojni obroki. Poleti, na primer, je zelo okusen samostojni obrok skleda zelene solate s svežimi kalčki, začinjena z zdravim oljem (olivno, bučno) in morda z limoninim sokom namesto kisa, ki ga veliko ljudi slabo prenaša.
Hrana z nizkim glikemičnim indeksom
Ljudje, ki imajo zamaščena jetra, naj bi uživali hrano z nizkim glikemičnim indeksom. To pomeni, da naj bi upoštevali podobna pravila, kot jih imajo bolniki s sladkorno boleznijo. Dobre nasvete o takšni hrani boste našli v knjigi Sladkorna bolezen tipa 2, ki sta jo napisala slovenska strokovnjaka Marko Medvešček in Maruša Pavčič. Prehrana z nizkim glikemičnim indeksom omogoča dober nadzor nad sladkorjem v krvi in bo hkrati poskrbela tudi za hujšanje. Strokovnjaki so dokazali, da lahko bolniki zmanjšajo zamaščenost jeter, če upoštevajo takšna prehranska pravila.
Morda smo že dolgočasni s stalnim opozarjanjem na redno gibanje. Vendar je dejstvo, da se ljudje dosti premalo zavedajo, kako lahko redno gibanje izboljša njihovo zdravje. Začnite po malem in ne s prevelikim naporom, saj to lahko povzroči poškodbe in pusti neprijetne posledice prvih nekaj dni. Odločiti se je treba za takšne vrste telovadbo, ki vam bo všeč in vam bo tudi koristila. Fizična aktivnost izboljša občutljivost za insulin in presnovo ogljikovih hidratov, kar prav tako zagotavlja izgubljanje odvečne teže. Treba jo je izgubljati počasi. Nekaj raziskav je celo dokazalo, da lahko hitro hujšanje jetrom celo škoduje.

Vitamin E v naravi in v dodatkih
Če boste na spletu iskali podatke, katera rastlina ali sadež vsebuje največ vitamina E, boste zmedeni, saj so podatki precej različni. Vsekakor pa drži, da največ tega vitamina premorejo oreščki. Po nekaterih podatkih so to veliki brazilski oreščki, lahko so tudi indijski, pa tudi lešniki so dober vir vitamina E. Veliko ga vsebujejo rdeča paprika v prahu, sončnično in žafranovo olje (bodite pazljivi pri izbiri sončničnega olja, saj mora biti visokokakovostno in hladno stisnjeno), vsebujejo ga tudi pšenični otrobi, pinjole, avokado, špinača, kivi, mango, arašidi. V lekarnah in specializiranih trgovinah lahko kupite dodatke vitamina E. Navadno so to želatinaste kapsule, ki vsebujejo 400 enot tega vitamina. Toliko je tudi priporočljiva dnevna količina za odraslega človeka.

Hrana za zdrava jetra
V knjigi Zelena lekarna (avtorja dr. Jamesa A. Duka) najdemo precej dolg seznam hrane in zelišč, ki bodo pripomogla za boljše zdravje jeter. Zanimivo je, da je ta priznani ameriški strokovnjak za zdravilne rastline in hrano na prvo mesto postavil korenje. Indijski znanstveniki so namreč delali laboratorijske raziskave. Živalim z bolnimi jetri so vbrizgavali izvleček iz korenja in stanje se jim je precej izboljšalo. Verjetno so encimi povzročili razstrupljanje jeter in drugih organov.
Precej dlje pa je znano, da je za zdrava jetra koristen regrat. Pa ne le zelenje, ki nas spomladi tako razveseljuje, temveč tudi cvetovi in korenine, ki so odlične kot pomoč za zdrava jetra. Cvetovi pa vsebujejo lecitin (ki je morda v tej obliki boljši kot iz soje). Tudi dr. Duke priporoča indijske oreščke, ki so nam dostopni v primerjavi z Američani. Med najkoristnejšimi zdravilnimi zelišči dr. Duke omenja pegasti badelj, o katerem smo pisali že večkrat. Tudi za ljudi, ki nimajo težav z jetri, je priporočljivo, da si ga včasih privoščijo, saj izboljša delovanje jeter in odstrani strupe iz telesa. Priporočljivi so še belgijski radič (cikorija), tamarind, kurkuma (ena od glavnih začimb v kariju), sladki koren, ingver in zeleni čaj.
Nekateri strokovnjaki za zdrava jetra priporočajo omega 3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah globokih morij, predvsem v lososu. Omega 3 maščobne kisline lahko zmanjšajo količino maščob v jetrih, pa naj se to zdi še tako čudno. Raziskave so dokazale, da lahko te maščobne kisline znižajo raven jetrnih encimov, maščob v krvi in izboljšajo sestavo jeter.
Ginseng prav tako dobro učinkuje na jetra. Pred nekaj leti so tajvanski strokovnjaki dokazali takšno učinkovanje na jetra pri bolnikih, ki so stalno uživali prehransko dopolnilo z ginsengom.