Nasveti

Čudežni koencim Q 10

Milka Krapež
9. 2. 2011, 09.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Srčni bolniki bi morali redno uživati koencim Q 10, pravijo strokovnjaki za prehranska dopolnila. A seznam ljudi, ki bi si lahko z jemanjem tega koencima precej izboljšali zdravje ali le počutje, je še precej daljši. Športniki, ki ne smejo jemati poživil, si pomagajo s koencimom. Na Japonskem ga dobite tudi na recept, če zdravnik presodi, da vam bo koristil.

Srčni bolniki bi morali redno uživati koencim Q 10, pravijo strokovnjaki za prehranska dopolnila. A seznam ljudi, ki bi si lahko z jemanjem tega koencima precej izboljšali zdravje ali le počutje, je še precej daljši. Športniki, ki ne smejo jemati poživil, si pomagajo s koencimom. Na Japonskem ga dobite tudi na recept, če zdravnik presodi, da vam bo koristil.

Koencim Q 10 ni le ena tržnih uspešnic, ki ljudem veliko obljubljajo in malo dajo. Strokovna literatura pravi, da je podoben vitaminu in da se topi v maščobah. Vsebujejo ga naše celice, predvsem v notranji ovojnici, membrani. Prav tako ga vsebujejo celice drugih živali, zato največ koencima zaužijemo, kadar jemo meso klavnih živali. Posebej priporočljiva je drobovina (največ koencima je v srcu, sledijo jetra, veliko manj ga je v mišicah), ki pa je od pojava bolezni norih krav precej nepriljubljena. O koencimu lahko trdimo, da je ena najtemeljiteje raziskanih snovi, zato je tudi našel svoje mesto v medicini. Da izjemno dobro vpliva na srčne bolnike, je namreč znanstveno dokazano. Tudi slovenski strokovnjaki so se vključili v to raziskovanje in v strokovnih revijah objavili svoje ugotovitve.
Lovilec prostih radikalov
Koencim Q 10 potrebujemo za presnavljanje in spreminjanje hranil v energijo, ki jo potrebujemo za delovanje mišičevja. Pomemben je tudi kot antioksidant. Prosti radikali, največji sovražniki našega zdravja, potujejo po telesu in spreminjajo zdrave celice v bolne, koencim pa, če poenostavimo, lovi  škodljive proste radikale. Če ima ob sebi vitamin E in element selen, je še  veliko učinkovitejši. V mladosti naj bi ga dovolj zaužili s hrano, menijo strokovnjaki, s staranjem pa ga imamo vse manj, zato je dodajanje zelo pomembno. Poleg tega je dodajanje koencima Q 10 posebej priporočljivo za ljudi, ki se dnevno telesno naprezajo, tudi za športnike, za veliko bolnikov in za ljudi, ki jim manjka energije.
Japonci so koencim Q 10 že pred desetletji začeli uporabljati kot zdravilo na recept. Za to so se odločili zaradi številnih raziskav doma, pa tudi v ZDA, Evropi in drugod. Q 10 namreč preprečuje srčni infarkt in možgansko kap, ker lahko vpliva na nalaganje holesterolnih oblog na stene arterij. Vpliva na zmanjševanje ravni holesterola, zniža krvni tlak in pomladi srčne celice, piše v njihovi literaturi. Kljub temu veliko zdravnikov ob omembi koencima Q 10 le zmigne z rameni, češ, to ni produkt zapletenega kemijskega procesa, ampak zgolj narave.
Koencim pomlajuje
Koencim Q 10 rešuje napadene celice ter ohranja njihovo DNK v vseh organih in vseh organskih sistemih v telesu (v očeh,  kosteh, koži). S tem pomlajuje celice v organih, tudi v pljučih in jetrih, pa v srcu in v mišicah po vsem telesu. Če imamo premalo Q 10, to vpliva na hitrejše staranje telesa in na vse procese v njem. Koencima Q 10 pa imamo, kot rečeno, z leti vedno manj. Preračunali so, da ga 80 let staremu človeku primanjkuje že kar 65 odstotkov. Če ga je več kot 75 odstotkov manj, je to že smrtno nevarno. Malo koencima Q 10 v tkivu in krvi je po nekaterih poročilih povezano z vrsto srčnih bolezni. Ameriški profesor Folkers, ki je odkril koencim Q 10, je v eni prvih raziskav dokazal, da se je stanje hudih srčnih bolnikih po uživanju dodatnega koencima Q 10 precej izboljšalo. Italijanska raziskava je potrdila, da se je stanje izboljšalo 82,4 odstotka bolnikom, enako so poročali kardiologi, ki so sodelovali v poznejših raziskavah.
Pred operacijo in po njej
Posebej dramatično izboljšanje so doživeli bolniki, ki so jim koencim dajali po operaciji. Med drugim lahko koencim uravna srčni utrip, vpliva na to, da se na stenah arterij ne nabira plak, ki bi jih zamašil oziroma oviral pretok krvi, izboljša delovanje oslabelega srca, okrepi šibko utripanje srca, izboljša izid operacije, zniža krvni tlak, pomaga nosečnicam s povišanim krvnim tlakom, preprečuje lepljivost krvi (ki je nevarna za tvorbo strdkov), vpliva na boljše delovanje srčnih zaklopk, izboljša pretok krvi in verjetno še kaj. Vsaka od trditev je podkrepljena z raziskavo medicinskih strokovnjakov (ne nutricionistov).
Prvo med čudežnimi zdravili
Ameriška medicinska novinarka (New York Times) Jean Carner je v knjigi z naslovom Miracle Cures (Čudežna zdravila) koencim Q 10 uvrstila na prvo mesto med tako imenovanimi  čudežnimi zdravili. Vendar ne le zaradi dobrega vpliva na srce, ampak tudi zaradi učinka na delovanje človekovega telesa v celoti. Koencim Q 10 namreč pomaga preprečevati nenormalno rast in razmnoževanje celic (raka), prezgodnje staranje možganskih celic in živčnega sistema, bolezni, povezanih s presnovo krvnega sladkorja, bolezni pljuč, debelost, vpliva na hitrejše zdravljenje poškodb kože, okužb in vnetij dlesni, glavobole in verjetno še kaj.
Ta odkritja so razveselila izdelovalce prehranskih dodatkov. Veliko se jih je pognalo v boj za tržni delež in ponudilo ljudem svoj prehranski dodatek, trdeč, da je prav njihov zagotovo najboljši. Pri koencimu Q 10 je treba poznati nekaj osnovnih zakonitosti, pa ne bo več težko med množico (tudi pri nas ponujajo nekaj deset dodatkov koencima Q 10 različnih proizvajalcev) prehranskih dodatkov izbrati pravega. Naše telo mora dobiti neoksidirano obliko koencima Q 10, ki ji rečemo ubikinol. Šele tak lahko v resnici koristi telesu. Težava je, da ubikinol zelo neobstojen, ker ob stiku z zrakom takoj oksidira. Šele poseben proces, ki zagotavlja stabilnost koencima v neoksidirani obliki, da telesu, kar potrebuje. Kadar izbiramo, se torej odločimo za  ubikinol.
Če hočemo, da bo naše srce (in drugi organi) delovalo tako, kot je za zdravje vsega telesa potrebno, potrebujemo 3,5 mikrograma koencima Q 10 v enem litru krvi. To lahko dosežemo le, če vzamemo eno kapsulo, ki vsebuje 100 miligramov Q 10, vsako uro (v 12 urah), kar je težko izvedljivo in tudi precej drago. A je mogoče, če vzamemo eno kapsulo (150 miligramov) ubikinola na dan. Ubikinol poviša raven koencima Q 10 v krvi in hkrati zagotavlja, da ostane enaka dlje časa. Za zdrave ljudi, stare več kot 35 let, priporočajo od eno do dve kapsuli bioaktivnega ubikinola vsak dan. Srčnim bolnikom, ljudem, ki jemljejo statine (zdravila za zmanjšanje ravni holesterola v krvi), ljudem s kroničnimi boleznimi in tistim, ki okrevajo po bolezni, ljudem, ki imajo strogo dieto ali se sicer slabo (nezdravo) prehranjujejo, pa priporočajo večji odmerek, vendar naj se prej  posvetujejo z zdravnikom. Koencim v obliki bioaktivnega ubikinola pri nas dobite v specializiranih trgovinah ter zasebnih in nekaterih drugih lekarnah po Sloveniji.