Mnenja

Ob robu: Kako improviziraš skupinsko posilstvo

Jelka Sežun
15. 11. 2023, 03.30
Deli članek:

Že takoj na začetku pošteno priznam – nisem pravnica. Evo, zdaj veste. Sem pa človek, ki logično razmišlja, in me pravne akrobacije, o katerih včasih poročajo v črni kroniki, zmedejo – na primer nedavni Nenavadni primer improviziranega posilstva, o katerem so prejšnjo sredo poročali časopisi. Takrat je namreč prišlo na dan, da je višje sodišče razveljavilo sodbo zaradi posilstva lanskega marca.

Shutterstock
Zdaj razumete, zakaj toliko žensk posilstva sploh ne prijavi?

Tole so nesporna dejstva: v enem od parkov v centru Ljubljane so v ranem marčevskem jutru varnostniki v bližnjih stavbah na kameri opazili, kako trije moški vlečejo v grmovje žensko, ki se silovito upira. In so poklicali policijo (ne bi bilo hitreje, če bi ji sami stekli na pomoč?). Žensko so policisti našli, moški so jo pa že podurhali, a so jih pozneje ulovili. Potem so trem državljanom Kosova sodili na ljubljanskem okrožnem sodišču in enega zaradi pomanjkanja dokazov oprostili, dva pa obsodili, oba na šestletni zapor in petletni izgon iz Slovenije (kaj pa čez pet let in en dan – dobrodošla nazaj?). To je v naši sodni praksi, kjer posiljevalci praviloma dobivajo precej mile kazni, kar visoka kazen. Višja od povprečja je bila pa zato, ker so posiljevalca (da sta jo posilila, ni sporno, na njenih oblačilih so našli njuno semensko tekočino) obtožili še posebej zverinskega dejanja – skupinskega posilstva – kar prinaša tudi višjo kazen, od tri do petnajst let, za razliko od »navadnega« ali vrtnega solo posilstva, za katero Kazenski zakonik predpisuje od enega do deset let.

Ampak postojte, ni še konec! Višje sodišče je nato to obsodbo razveljavilo in zapovedalo, naj začnejo še enkrat vse lepo od začetka. In tukaj, prav na tej točki, so stvari postale zares čudne: senat višjega sodišča zapoveduje, naj, lepo prosimo, tokrat podrobneje ugotovijo, »ali je bil v ravnanju obeh državljanov Kosova podan zakonski znak zaporednosti oziroma ali sta se zavestno odločila za posilstvo drug za drugim ali ne«. 

Obstaja nekaj let stara študija dr. Mojce Plesničar z ljubljanskega Inštituta za kriminologijo, ki navaja olajševalne okoliščine iz sodb posiljevalcem, med katerimi je nekaj izrazito maloumnih: da je bil posiljevalec dlje časa brez partnerice, na primer, ali pa da je posilstvo trajalo »le kratek čas«. Če bodo še kdaj delali podobno študijo, je tale o zavestni odločitvi za posilstvo drug za drugim ali ne izvrsten kandidat. Ker kako se lahko za posilstvo odločiš drugače kot zavestno? Jima je po nesrečnem naključju zaporedoma zdrsnilo in sta s penisoma pristala v njeni vagini? Ju je med posilstvom nenadoma presvetlila ideja, dajmo malo improvizirat?

In bodo zdaj vsem trem obtoženim znova sodili, samo da je medtem tretji, tisti, ki je bil oproščen, že odšel iz Slovenije in ga, če ima malo zdrave pameti, ne bo več nazaj. In žrtev bo morala še enkrat skozi vso kalvarijo pričevanja.

Zdaj razumete, zakaj toliko žensk posilstva sploh ne prijavi?

Prispevek iz rubrike Ob robu je bil objavljen v reviji Jana, št. 46,  14. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!