Mnenja

Kaj vaše ne krvavijo?

Jelka Sežun
4. 4. 2016, 23.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Bi se lahko, lepo prosim, strinjali o tem, da menstruacija ni ideološko vprašanje?

Konec marca je Združena levica vložila Predlog zakona o dopolnitvi zakona o davku na dodano vrednost, v katerem predlaga, naj se DDV za higienske izdelke za ženske s sedanjih 22 odstotkov zniža na 9,5 odstotka. Ali v prevodu, naj se menstruacijske skodelice, vložke in tampone uvrsti na seznam stvari, ki so obdavčene po nižji stopnji. Ker je to manj zahtevna sprememba, predlagajo obravnavo po skrajšanem postopku, kar bi pomenilo, da bi bili lahko vložki cenejši že 15. julija. Teoretično.

Slišite vriske navdušenja in podpore? No, z Župančičeve 3, kjer je doma ministrstvo za finance, zagotovo ne. Oni so proti. Oni so vedno proti. Ker s tem »ne bi sledili zastavljenim ciljem te vlade po zagotovitvi učinkovitega davčnega sistema«. Ker bi nam teh 3,4 milijona evrov na leto, za toliko bi se po izračunu ZL ukrep poznal v državni blagajni, sesulo učinkovitost davčnega sistema? Pri načrtovanih skoraj devetih milijardah prihodkov bi se nam zaradi 3,4 milijona vse podrlo? Resno? Ker bi potem zmanjkalo denarja za zasipanje bančnih in drugih lukenj brez dna? Ker čisto majhno olajšanje življenja polovici prebivalstva, v imenu katerega vladajo, ni dovolj pomemben razlog?

Sploh pa, so rekli na ministrstvu, se vam zmanjšanje DDV v žepu tako ali tako ne bi poznalo, saj bi ga trgovci »kompenzirali z zvišanjem svojih marž«. Toliko vemo o trgovcih: prstek imajo zelo trdno na pulzu svojih strank in torej dobro vedo, da te kupujejo tam, kjer jih manj odirajo. Če oni ne bi znižali cen higienskim vložkom, bi jih ženske pač kupovale pri tistem, ki jih je.

Mediji so o predlogu zakona večinoma poročali nevtralno, z blagim pridihom naklonjenosti – razen seveda najmlajšega in najbolj pritlehnega portala, tam so v predlogu ZL zaznali »skrajno ekonomski neoliberalizem« in ugotovili, da je vse skupaj »precej diskriminatorno do moških«. V katerem vzporednem vesolju in kako je lahko predlog, da se znižajo stroški za nekaj, kar ni luksuz, temveč je nujno potrebno, diskriminatoren? Bodo moški s tem znižanjem kaj izgubili? Ne. In kako prazno dušo – in glavo – moraš imeti, da vidiš diskriminacijo v nečem, kar je namenjeno prav njenemu odpravljanju?

V nos pa jim je šlo očitno tudi to, da je predlog vložil moški, Matej T. Vatovec. Meni je pa všeč, da ga je vložil moški, tole je namreč slovarska definicija – kar preverite –  pravega moškega: to je tisti, ki svoji dragi, kadar se slabo počuti zaradi menstruacije, skuha čajček, prinese termofor in potem gre v parlament vložit predlog za znižanje krivično navitega davka. Mimogrede, pod predlogom je med šestimi podpisanimi poslanci pet moških.

Bi se lahko, lepo prosim, strinjali o tem, da menstruacija ni ideološko vprašanje? Mesečno krvavijo vse, leve, desne in neopredeljene. Povprečno štiristokrat v življenju. In torej znižanje obdavčitve ženskih higienskih pripomočkov, četudi je predlog prišel z leve, koristi vsem ženskam. Evropska zakonodaja po novem omogoča celo ničelni davek.

Druge politične stranke niso rekle nič, vsaj ne javno. In jih bomo torej nežno opomnili, da volitve, ko boste spet prosjačili za naše glasove, niso več strašansko daleč, zares torej velja imeti v mislih, da je pametno podpreti predlog, ki zadeva več kot polovico volilnega telesa. Kajti spomnile se bomo, kako ste o njem glasovali. Vsak mesec.