Mnenja

Čebula močnejša od gripe?

Jana
7. 12. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prebral sem, da pri novi gripi lahko kot preventivo uporabimo čebulo, tako da jo neolupljeno postavimo v prostor. Baje vleče nase viruse.

Pozdravljeni! Prebral sem, da pri novi gripi lahko kot preventivo uporabimo čebulo, tako da jo neolupljeno postavimo v prostor. Baje vleče nase viruse. Ali je v tem kaj resnice ali so to potegavščine? Če mogoče poznate še kakšen naraven način, da se znebimo tega virusa, vam bo naša zaskrbljena družina zelo hvaležna.

Te dni kroži zelo veliko nasvetov, kako se obvarovati pred novo gripo, in med njimi je tudi ta, ki ga navajate.
Čebula namesto jabolk na mizi zagotovo ne more škodovati, vendar osebno ne verjamem, da učinkuje tako, da nase »vleče« viruse.
Čebula (in tudi česen in čemaž) vsebujeta alicin, ki učinkuje proti bakterijam, virusom, glivicam in zajedavcem. Alicin je uspešen pri zdravljenju okužb s stafilokoki in streptokoki, dokazano pa je, da lahko uničuje tudi bakterije, ki so odporne proti antibiotikom. Doslej nisem nikjer odkrila, da bi testirali njegovo delovanje na novo gripo, vendar njegovo blagodejno delovanje pri okužbah dihal ni neznanka.
Ker je glavna moč alicina skrita v čebulnih hlapih, bi vam priporočila, da čebulo razrežete. Tudi največji švicarski naturopat Alfred Vogel je pri vnetjih dihal svetoval, da čez noč pustimo na nočni omarici stati na pol razrezano čebulo.

Pri učinkovanju česna je še ena ovira: v njem je neučinkovita snov aliin, ki šele s fermentacijo v našem črevesju postane aktivni alicin. To pomeni, da nam bo česen pomagal le, če imamo zdravo črevesno floro ali če ga jemljemo hkrati s dobrimi probiotiki.

Če vam aromaterapija s čebulo ne diši, lahko uporabite tudi eterično olje evkaliptusa. Dokazali so, da dvoodstotna raztopina evkaliptusovega olja, razpršena v zrak, pomori do 70 % stafilokokov v zraku. (V izparilnik praviloma dajemo od šest do deset kapljic eteričnega olja.) Ta ukrep je zelo priporočljiv tudi za bolnišnice, pisarne ali druge prostore, v katerih je lahko veliko ljudi.

Drugi preverjeni nasveti:
Nekateri raziskovalci trdijo, da se virusi gripe po vstopu v telo od dva do tri dni zadržujejo v sluznicah grla in nosa, kjer se najprej razmnožijo, potem pa odpravijo v druge dele telesa. Drugi pravijo, da je čas, ko jih lahko zasačimo v sluznicah nosu in grla, krajši (približno 20 ur), vendar še vedno zadosti dolg, da nam ne uidejo, če se odločimo redno čistiti sluznice.
Zelo učinkovito je grgranje slane vode in izpiranje nosnic s slano vodo. Govorimo o blagih raztopinah (1 žlička soli na liter prekuhane vode). Na videz nič posebnega, vendar so raziskave pokazale, da s tem preprostim ukrepom tveganje, da bi zboleli, zmanjšate na tretjino!
Tudi pitje vročih čajev nekajkrat na dan ovira zadrževanje virusov v grlu, ker jih hitro »splakne« v želodec, tam pa jih čaka spopad z želodčno kislino. Še posebno so učinkoviti čaji, ki so že tako in tako razkuževalni, npr. ingver, žajbelj, ajurvedski čaji, ki so jim dodani cimet, klinčki, poper …

Modrost ameriškega slamnika
Edina težavica z virusom H1N1 je, da ga še vedno premalo poznamo in je zelo malo naravnih pripravkov, ki so tudi v praksi dokazali svojo učinkovitost prav proti temu sevu. Ena redkih študij, ki dokazuje premoč narave tudi na tem področju, prihaja iz Kanade. Tam so testirali učinkovanje alkoholnega izvlečka echinaceje (ameriškega slamnika) na viruse ptičje in prašičje gripe. Obakrat se je pokazalo, da alkoholni izvleček cele rastline v stiku z virusom pobije med 96 in 99 odstotki virusov. Zelo pomembno pa je, da njegova učinkovitost ni bila manjša niti po večkratnem srečevanju z virusi. Sintezno zdravilo proti virusom je bilo na tem testu učinkovito le pri prvem srečanju s H1N1, v drugem poskusu se je učinkovitost skoraj razpolovila, v tretjem pa je bila zanemarljiva. Povedano drugače: virusi so zelo hitro »naštudirali« mehanizem delovanja sinteznega zdravila, naravnemu pripravku pa niso prišli do živega. Še več, tudi viruse, ki so razvili odpornost proti sinteznemu zdravilu, je tinktura ameriškega slamnika pokončala kot za šalo.

Najpomembnejša pa je naravnanost!
Ne morem prezreti vaših besed, da ste zaskrbljena družina. To stanje ne bo nič prispevalo k vašemu zdravju. Prav nasprotno – skrbi nas skrčijo, ustavljajo normalne pretoke krvi, limfe, zraka in življenjske energije in tako v telesu ustvarjajo odlične razmere za bolezen. Zato je treba prav tako, kot čistimo sluznice, tudi čustva čistiti sproti. Veselje, dobra volja in brezpogojna ljubezen so preverjeno najboljše zdravilo za vas in za vaše okolje.

 

Sanja Lončar je vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.


Vprašanja o naravnem zdravljenju, zdravem prehranjevanju, naravni kozmetiki in podobnih temah za rubriko Naravno in enostavno pošljite na naslov: jana@delo-revije.si ali Revija Jana, Dunajska 5, 1509 Ljubljana.

 

Tekst: Sanja Lončar                              Jana št. 48, 1.12.2009