Mnenja

Konec sociale

Jana
18. 10. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kot kaže, se Britanija odpoveduje državi blaginje, ki solidarnostno poskrbi za vse, ne samo za najrevnejše, in še to čim manj.

Kot kaže, se Britanija odpoveduje državi blaginje, ki solidarnostno poskrbi za vse, ne samo za najrevnejše, in še to čim manj. Koalicijska vlada, ki jo vodijo konservativci, se je lotila »svetih krav«, doklad, dodatkov in (do)plačil, ki jih dobivajo vsi Britanci ne glede na premoženjski status. Teh izplačil se ni dotaknila niti »železna lady«, konservativna premierka gospa Thacher.
Pred Britanci so hudi časi. Nacija zateguje pasove v pričakovanju 20. oktobra, ko bo finančni minister razkril državni proračun, ki ga napoveduje kot »drastičnega«. Občutek, v katero smer bo varčevanje šlo, je prišel na začetku oktobra z zaključkom konference konservativne stranke, zadnje v seriji strankarskih konferenc. Prevladovala jo je ena tema, oznanilo finančnega ministra, da bo črtal otroške doklade za starše, ki so v višji davčni kategoriji, torej zaslužijo več kot 43.000 funtov na leto (bruto).
 Za družino z dvema otrokoma lahko otroški dodatek znaša skoraj 2000 neobdavčenih funtov na leto. (Konservativni) časopisi so izračunali, da bo družina, v kateri dela le eden od staršev in dobro služi, izgubila dodatek, družina, v kateri oba starša služita vsak ravno nekoliko pod mejo, pa ga bo obdržala: »Davek na mame, ki ostanejo pri otrocih«! Vlada se izmika s predlogom za drugo davčno olajšavo za zakonce, in sicer naj bi pari, ki so poročeni, ne pa tudi koruzniki (teh britanska zakonodaja ne prizna) dobili od države 150 neobdavčenih funtov na leto.
 Z omejitvijo otroškega dodatka glede na dohodek je led prebit. Takoj so se pojavila vprašanja, zakaj ne tudi vsa druga plačila, do katerih so Britanci upravičeni ne glede na premoženjsko stanje. Jih je precej, za večino niti nisem vedela. Vem za Free Bus Pass, brezplačno karto za ves javni prevoz po Londonu, ki jo dobi vsak meščan, star 60 let. Podobne sheme imajo tudi druga mesta.
Nisem pa vedela za Winter Fuel Payment, neobdavčeno plačilo za zimsko gorivo, ki znaša od 125 do 400 funtov na leto in do katerega so upravičeni vsi, ki so dopolnili določeno starost. Letos ga dobijo vsi, rojeni pred 5. julijem 1950, lahko bi ga dobila tudi britanska kraljica, in dobijo ga tudi Britanci, ki zimo preživijo v drugi državi Evropskega gospodarskega območja.
Potem je Cold Weather Payment, plačilo za mrzlo vreme, po 25 funtov na teden, ki jih dobijo ljudje z nizkimi dohodki za vsak teden, ko pade temperatura pod ničlo med novembrom in marcem. In podobno.
Starejši so upravičeni do več (majhnih) plačil, od katerih so nekatera avtomatska glede na starost, druga odvisna od dohodkov. Do osnovne državne pokojnine so upravičeni moški po 65. letu starosti, ženske pa prej (starost se viša). Obstaja tudi dodatna državna pokojnina in posebna pokojnina za starejše od 80 let, minimalni znesek za vse brez drugih dohodkov.
Bolj neopazno je prešlo oznanilo, da vlada ukinja ček za 250 funtov, ki ga od države dobi vsak britanski otrok ob rojstvu in potem še enkrat v starosti sedem let. Tem zneskom lahko otrokovi starši dodajajo neobdavčene vsote, kar naj bi otroku zagotovilo odskočno desko v življenje in ga naučilo varčevati. Tega čeka ne bo več.
Vlada napoveduje tudi drastično spremembo socialne pomoči za nezaposlene. Namesto različnih izplačil kot doslej bo eno samo, omejeno na manj kot znaša minimalna plača. Na proteste, da s tem kaznuje otroke in jih bo še več padlo v revščino, je predstavnik vlade pravkar izjavil: »Naj revni nimajo več otrok, kot si jih lahko privoščijo.« Bo revolt?

 

Piše: Jana Valenčič                                   Jana št. 41, 12.10.2010