Mnenja

Zavarovanje ni varčevanje!

Jana
29. 10. 2010, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za svojo novorojenko bi rada privarčevala nekaj denarja, pa me zanima, kam v sklade naj vlagam, da bo najdonosnejše, oziroma katera zavarovalnica je najugodnejša.

Janin finančni kotiček
Svetuje: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

 

Zavarovanje ni varčevanje!

Za svojo novorojenko bi rada privarčevala nekaj denarja, pa me zanima, kam v sklade naj vlagam, da bo najdonosnejše, oziroma katera zavarovalnica je najugodnejša. Mesečna premija bi bila 30 evrov, doba zavarovanja pa 20 let. Aha, mimogrede, stara sem 37 let. Zanima me predvsem, koliko tega denarja bi se nabralo.

Gospa Suzana, zahvaljujem se vam za vprašanje, ki bo marsikomu pomagalo odpraviti dilemo med varčevanjem in zavarovanjem. Smisel zadnjega je v tem, da z njim optimalno zaščitite socialno varnost vas samih in svojih najbližjih v obdobju delovne aktivnosti. Pri tem bi rad opozoril, da mora biti poudarek na optimalni višini zaščite in ne na sami višini premije. Le optimalno zavarovanje je lahko temelj poznejšega zdravega varčevanja za uresničitev različnih osebnih finančnih ciljev in želja!
Ker je zavarovalnica ustanova, ki vas predvsem zavaruje, morate biti pri zavarovalniških produktih, ki imajo priključeno varčevanje, zato še posebno pozorni prav nanj. Prvi pravi korak boste storili že, če se boste odločili za naložbeno in ne klasično zavarovalno polico. Naslednji korak pa ni izbira prave zavarovalnice, kot bi si morda marsikdo mislil, ampak izbira etičnega finančnega strokovnjaka, ki vas bo vodil po poteh in stranpoteh zavarovalniškega produkta. Z njegovo pomočjo boste namreč lahko močno zmanjšali stroške zavarovanja.
Tako, poskrbeli ste za svojo in hčerkino osnovno socialno varnost, zdaj pride na vrsto varčevanje. Pri vašem predvidevanju, da bo hči potrebovala denar čez 20 let, gre za dolgoročno varčevanje, pri katerem se je smiselno odločiti za enega delniških skladov. Res so veliko bolj volatilni (dovzetni za tečajna nihanja), a so pri enakih in rednih dolgoročnih mesečnih vplačilih zato tudi veliko bolj donosni. Višja donosnost pa bo v prihodnje, ob pričakovanju višje inflacije, nadvse pomemben dejavnik pri dolgoročnem varčevanju. Ob upoštevanju predvidene povprečne letne donosnosti (10 %) in enake premije v višini 30 evrov bi tako v 20 letih za hčer privarčevali 21.547 evrov, ki bi ob upoštevanju povprečne štiriodstotne letne inflacije imelo enako kupno moč kot današnjih 9.838 evrov.
Do želenega cilja pa pot seveda pelje tudi prek izbire ustreznega vzajemnega sklada in njegovega upravitelja. Pri izbiri ustreznega sklada je smiselno upoštevati prihodnje naložbene usmeritve (surovine, regije v razvoju, alternativne energije ...), pri izbiri upravitelja pa predvsem njegovo dolgoletno uspešnost pri upravljanju vzajemnih skladov. S tem boste svojemu varčevanju omogočili najboljše izhodišče. Da so vse prej omenjene odločitve izrednega pomena, govori tudi slovenski pregovor, ki pravi, da pameten kmet nameni za setev le najboljše žito.  

 

Nasveti so informativni. Z njimi vas želimo napeljati do razmišljanja, odločiti pa se morate sami. Samo vi se lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila nekemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj lahko v času od objave nastanejo kakšne spremembe.

Jana št. 33, 17.8.2010