Ljudje

Nor na ženske

Lojze Adamlje
17. 11. 2023, 08.00
Deli članek:

Letošnje leto je po vsem svetu prineslo veliko različnih razstav, ki so zaznamovale 50. obletnico smrti najslavnejšega in bržkone najbogatejšega umetnika na svetu, Pabla Picassa. V svojem dolgem življenju je vseskozi vznemirjal najširše ljudske množice. In ljubil mnogo žensk.

Shutterstock
Pablo Picasso z udomačeno sovico

Tudi po smrti je še vedno največji magnet za številne galeriste in zbiralce likovne umetnosti. Med desetimi najdražjimi prodanimi slikami na svetu sta kar dve Picassovi. Za sliko iz leta 1955 z naslovom Alžirke (Les Femmes d’Algier) je kupec je leta 2015 na dražbi odštel kar 179,4 miljona evrov. Doslej je pet njegovih slik preseglo kupnino 100 milijonov evrov.

Slikarjevo zasebno življenje je kmalu po njegovi smrti opisala Françoise Gilot, po tem delu je bil posnet tudi film z naslovom Življenje s Picassom, v katerem je umetnika upodobil Anthony Hopkins. Sedem žensk se je usodno vpisalo v njegovo življenje – z odvisnostjo, ljubeznijo in vdanostjo.

Madeleine

Picasso je bil po rodu Španec, rodil se je 25. oktobra 1881 v Malagi. Že zelo zgodaj se je pokazala njegova nadarjenost. Prvi ga je spodbujal oče, učitelj risanja. S šestnajstimi leti je Pablo dobil dovoljenje za vpis na Akademijo lepih umetnosti v Madridu. Toda mladeniča je vleklo v Pariz, kamor je odpotoval leta 1900. Mesto ga je omrežilo, čeprav je tam životaril v revščini. V brezupu je začel leta 1901 ustvarjati slike v modri barvi. Ko je leta 1904 spoznal Madeleine, hčer lastnika kabareta z Montmartra, je spremenil tudi kolorit svojih del – z Madeleine se je leta 1904 začelo slikarjevo rožnato obdobje. Ko je zanosila, jo je prisilil, da je splavila.

Shutterstock
Fernarde, ljubica in mode

Fernande

Madeleine in življenje na Montmartru sta slikarja popeljala na pot optimizma, znosnega ustvarjanja in končno tudi uspešnega razstavljanja. Toda ta romanca se je hitro končala, kajti nekega deževnega večera leta 1905 je srečal Fernarde Olivier. Bila je poročena, a je nasilnemu možu ušla in si spremenila ime. Med umetniki, ki jim je pozirala, je bila znana kot 'la belle Fernande', lepa Fernanda. Ljubosumni Picasso jo je zaklepal v stanovanje, kadar je šel ven. Njuna strastna in včasih nasilna zveza je trajala sedem let. Picasso je nekje zapisal, da sta s Fernande dopoldne spala in se ljubila, popoldne in pozno v noč pa slikala, saj je ona barvala njegove konstrukcijske risbe. Razšla sta se leta 1912. Dvajset let po njunem razhodu je napisala spomine nanj, a so njegovi odvetniki preprečili, da bi zapise kot podlistek objavila v belgijskem časopisu.

Olga

Ko je leta 1917 sprejel ponudbo, da bi izdelal kostume in scenografijo za neki balet, je med baletkami opazil mlado Olgo Khoklovo. Bila je hči oficirja carske vojske in ta ni dovolil, da bi se neporočena hči družila z boemskim slikarjem, zato se je moral Picasso 12. julija 1918 z njo poročiti v ruski cerkvi sredi Pariza. Priče so bili umetniki Cocteau, Max Jacob in Apollinaire. Poroka je bila velika sprememba v njegovem življenju, saj se je preselil v novo, mondeno okolje. Tudi stilsko se je zelo spremenil, kajti njegova žena ni bila naklonjena slikarski avantgardi, občudovala je klasicizem. Kadar je pozirala svojemu možu, je vedno zahtevala, da je njen obraz prepoznaven. V zakonu se jima je leta 1921 rodil sin Paulo (Paul Joseph). Picasso je bil takrat že svetovno slaven in je vse težje prenašal družinske spone. Veliko sta se prepirala, saj mu je Olga očitala nezvestobo. Ni se motila. Vložila je zahtevo za ločitev, a on ni hotel deliti premoženja. In sta ostala poročena.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 46,  14. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!