Ljudje

Tomaž Domicelj: Recept za srečen zakon je ljubezen na daljavo!

Andreja Comino
25. 4. 2023, 21.00
Deli članek:

Nekateri jima v šali pravijo slovenska John Lennon in Yoko Ono, Tomaž Domicelj pa se pošali, da bi si z veseljem želel biti tako dober glasbenik, kot je njegov glasbeni idol, ter da je njegova Irena še boljša, pa tudi lepša umetnica od Yoko.

Mediaspeed
Tomaž Domicelj se je že zelo zgodaj podal po svetu.

Nedavno je praznoval 75. rojstni dan. Je prava glasbena, malce pa tudi znanstvena enciklopedija, saj je človek širokega znanja in zanimanj. Veseli se, da se bo letošnji 71. Festival Ljubljana začel z velikim koncertom Poletna noč – Srečen dan, ki bo posvečen njegovemu bogatemu ustvarjalnemu opusu. Načrte zanj snuje malo v Ljubljani, malo na kanarskem otoku Lanzarote, kjer se je pred desetimi leti odločila zaživeti njegova žena, vrhunska kiparka Irena Brunec Tebi. Tomaž, ki je pravi vrelec ustvarjalne in življenjske energije, je z veseljem spregovoril o bližajočem se koncertu, poroki pri 70., pa tudi  o tem, kako sta fizično ločena z Ireno še bolj povezana.

Sašo Radej
S kiparko Ireno Brunec Tebi sta se poročila, ko je praznoval 70. rojstni dan

O zeleni govedini v konzervah in zlaganem bratstvu

»Od nekdaj sem bil neskončno radoveden, in ko sem pri 18 letih dobil svoj prvi rdeči potni list, sem želel odkrivati svet. No, pravzaprav sem ga odkril prej kot domovino,« začne svojo pripoved glasbeni državljan sveta. Najprej se je, še golobrad, odpravil v Anglijo, domovino Beatlov, in na svoji koži dodobra izkusil kapitalizem. 

»Tja sem šel leta 1967 nekaj zaslužit, da bi lahko potem igral in si kupil motor. Ne povedo pa ti, da boš samo delal in zaslužil komaj za hrano ter stanovanje. Kamp, ki so ga za silo preuredili v farmo, je bil nekdanje taborišče za ujete nemške pilote, sestreljene nad Veliko Britanijo, in se od konca vojne ni skoraj nič spremenil. Tudi hrana je bila še od takrat. Govedina v konzervah, s katero so nam zjutraj postregli, je bila čisto zelena. Pop... sem in odštopal v London k lastnikom, nekim lordom z lasuljami in prhljajem. Pritožil sem se, in ko sem prišel nazaj, je bilo za silo pobeljeno in očiščeno. Mene pa so za kazen namesto na polje brstičnega ohrovta dali namakat ovce v posebno raztopino, preden so jih postrigli,« slikovito pove brez dlake na jeziku.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 17, 25. 4. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!