Ljudje

Volk v plašču iz kašmirja: Prijazni ne postanejo milijarderji

Jelka Sežun
19. 4. 2023, 07.43
Posodobljeno: 19. 4. 2023, 07.58
Deli članek:

Bernard Arnault je bogat. Še več, je NEPREDSTAVLJIVO bogat. Naj vam razložimo ...

Profimedia
Bernard Arnault

Bernard Arnault ima modre oči – rad nosi modre kravate, ki jih še poudarijo – košate obrvi in zredčene sive lase. Nič posebnega, gospod pri štiriinsedemdesetih pač. Tole je tisto, kar ga ločuje od vseh drugih štiriinsedemdesetletnikov z modrimi očmi (in kravatami): Bernard Arnault je bogat. Še več, je NEPREDSTAVLJIVO bogat. Naj vam razložimo, kaj mislimo z »nepredstavljivo bogat«: povprečen bogataš si kupi luksuzno jahto. Arnault si kupi podjetje, ki izdeluje luksuzne jahte. Pravzaprav kar dve podjetji, ki izdelujeta jahte. In seveda ima tudi sam jahto. No, superjahto: imenuje se Symphony, simfonija, prejšnja je bila pa Amadeus. Ljubitelj glasbe, očitno.

Milijonarjev je po svetu kot listja in trave, tudi milijarderji niso več redki, samo trije ljudje na svetu pa so s svojim premoženjem doslej presegli mejo dvesto milijard dolarjev. Dva sta Američana in zelo znana, pravzaprav razvpita – Elon Musk in Jeff Bezos – tretji je pa Francoz, namreč Arnault, ki ne nastopa prav veliko v tabloidih. Je pa reden gost finančnih časopisov in portalov. Na lestvici najbogatejših Zemljanov se ti trije redno igrajo ti loviš, enkrat je najbogatejši eden, drugič drugi. Trenutno je to Arnault, ki je s prvega mesta izrinil Elona Muska. Tole je treba razumeti, premoženje bogatih ni zgolj denar, ki pohlevno ždi v banki, njihovo premoženje sestavljajo tudi nepremičnine in vrednostni papirji, na primer delnice. In če delnicam pade cena, kar se rado zgodi, delnice so poskočne zverinice, s tem pade tudi vrednost premoženja. Prav to se je zgodilo Musku, ki je na čelu Twitterja tako vztrajno počel neumnosti, da so delnice strmo padle, njegovo premoženje se je drastično uskočilo in hop!, že se je modrooki Francoz pririnil na prvo mesto. Tudi vrednost njegovega premoženja ves čas niha – iz razlogov, ki smo jih pravkar pojasnili – zato nima smisla govoriti o natančni številki, ki se neprestano spreminja. Takole njegovo premoženjsko stanje opišejo v večini finančnih časopisov: »več kot 200 milijard dolarjev« (neuradno pa okrog 211 milijard). Samo lani se je njegovo premoženje povečalo za 53 milijard dolarjev. Za primerjavo (in zato, da se vam bo še bolj vrtelo): letni proračun Slovenije za 2023 je okrog 13,4 milijarde evrov (14,6 milijarde dolarjev).

Profimedia
Bernard Arnault, plavooki multimilijarder

Kako je obogatel? No, ne s prijaznostjo ...

Arnaultu pravijo »volk v plašču iz kašmirja«, ampak to je eden prijaznejših vzdevkov. Topli, dobrosrčni, velikodušni ljudje praviloma ne postanejo milijarderji. Do bogastva se ne pride zlahka in včasih so pri poslih potrebne … recimo temu trše metode. In določena mera brezobzirnosti. Neusmiljenosti. Kamnito srce ali še bolje, sploh nobenega. Arnault je že mlad pokazal svojo volčjo nrav – kupil je veliko podjetje, ga razkosal, nekatere dele prodal, druge obdržal. V dveh letih je odpustil okrog devet tisoč ljudi. Takrat so mu začeli praviti Terminator. Ampak v dveh letih je podjetje izplavalo iz rdečih številk. Kopičenje bogastva ni za mehkosrčne.

Ni se rodil kot milijarder, niti kot milijonar ne, čeprav je iz premožne družine. Njegov oče je imel svoje gradbeno podjetje, mladi Bernard Jean Étienne je postal inženir in začel delati v očetovem podjetju, vendar je očeta kmalu prepričal, da se je namesto z gradbeništvom začel ukvarjati z nepremičninami.

Vabimo vas, da si nadaljevanje prispevka preberete v reviji Jana, št. 16., 18. 04. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!