Ljudje

Ta svet je nor, ne vem pa, ali je tudi neumen

Sonja Javornik
21. 4. 2023, 07.37
Deli članek:

Pozabite Šerbedžijevo Ines – zdaj poslušamo Ahmeda Burića, sina puščave. Sin pustinje je naslov njegovega prvenca, na katerem ob spremljavi izvrstnih glasbenikov interpretira svoje pesmi.

Šimen Zupančič
Ahmed Burić, sarajevski novinar in pisatelj, malo tudi naš

Čudovite pesmi, ki se nas dotaknejo, saj čudovite verze pripoveduje šarmanten, globok, že skoraj čaroben glas. Presenetljivo navdihujoč album je to. Vendar vsi, ki poznajo lik in delo tega umetnika, nikakor niso presenečeni.

V času, ko se vsi ne glede na nadarjenost slikajo in snemajo, Burić oziroma Bura počne le tisto, za kar ima res talent in znanje. Eden najuglednejših novinarjev, pesnikov in pisateljev v regiji (ne spreglejte denimo njegovega romana Ti je smešno, da mi je ime Donald?) je našel nov medij za širjenje svojih zgodb. Zgodb pa ima na kupe. Kako ne, ko pa ta rojeni Sarajevčan že vse življenje potuje naokrog! Dve leti je v času vojne v Bosni preživel v Sloveniji, tako da je malo tudi naš. In ker dobro govori slovenski jezik, je prevedel že več knjig in pesmi slovenskih ustvarjalcev, torej ima tudi zasluge za širjenje slovenske kulture na jug.

Čestitke za prvenec. Ker novinarji že kar vsi po vrsti izdajajo knjige, me prav zanima, ali ste začeli nov trend in bodo zdaj še množično izdajali albume!

Kaj pa vem, dvomim, da so albumi govorjene besede resnično donosni, da bi se to izplačalo. Se pa gotovo prej ali slej vprašaš, kaj si v življenju naredil in kaj bi še rad ustvaril. Sem novinar in pesnik, zato je zgodba s Sinom pustinje nekako naravna, prišlo je samo od sebe. Pravzaprav je na tem albumu vse, kar sem v življenju počel. Tu so poezija, glasba, družbena kritika …

Kakšna pa je povezava med novinarstvom in poezijo?

Nočem se primerjati, ampak kup resnih pesnikov je opravljalo tudi novinarsko delo. Ta dva poklica nista tako ločena, kot mislimo – v vsakem primeru pišemo, se igramo z besedami, tako kot bo nekdo, ki se je pravkar naučil plavanja, pozneje vaterpolist, drugi bo pa potapljač! Tu je osnova plavanje, pri nas pa zgodba. Ljudje potrebujemo zgodbe, žanr tu ni pomemben.

Šimen Zupančič
Ahmed Burić

V pesmi Muzika fotona pravite: Dobro je znati teoriju svijeta, ali znati gledati je važnije za pjesmu. (Dobro je poznati teorijo sveta, vendar je znati gledati pomembnejše za pesem.) Za dobre zgodbe je treba znati gledati pa tudi poslušati, kajne?

Glasba je stvar poslušanja, vendar tudi izvajanja. S poezijo je podobno. Pticam je vseeno, ali je to, kar pojejo, za nas pesem. Zanje - je!

No, vaš album ni izvrsten samo zaradi res dobrih pesmi, ki se dotaknejo poslušalca, ampak očara tudi vaš glas …

Ja, to je pa radijska šola! Začel sem v legendarnem mladinskem programu Radia Sarajevo, tako da imam šolan glas. Danes uporabljajo tehnologijo za pomoč, nekoč pa smo morali vaditi, da je bil glas, kot je treba. Sicer pa sem tudi po vojni delal na BH radiu, vodil sem kulturno oddajo in se pogovarjal s pesniki, pisatelji, slikarji, glasbeniki … To se je vse ujelo v ta glas, za katerega Damir (Imamović, avtor glasbe na albumu Sin pustinje, op. p.) pravi, da je oblikovan v kulturi Radia Sarajevo.

Vabimo vas, da si nadaljevanje prispevka preberete v reviji Jana, št. 16., 18. 04. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!