Ljudje

Ana o ognjenem znamenju: Postajam samozavestnejša!

Katja Božič
20. 4. 2023, 06.20
Deli članek:

Pred kratkim je v oddaji Poroka na prvi pogled, ki jo vrtijo na eni od komercialnih televizij, nevesta Tina svojemu možu Blažu razkrila, da že vse življenje živi z bremenom – ognjenim znamenjem, ki ga uspešno prekriva s pudrom. Ne dolgo zatem pa se nam je javila bralka Ana Gaković s podobno usodo in nam razložila, kako je živeti s takim bremenom, ko si kar naprej tarča radovednih pogledov in opazk.

Osebni arhiv
Ana Gaković o ognjenem znamenju, ki ji kroji življenje.

Včasih se je zapirala pred svetom v varno zavetje svojega doma, zdaj pa se je odločila izpostaviti  – v imenu vseh, ki so drugačni.

Ana se je rodila z redko nevrološko motnjo, ki se kaže v obliki materinega znamenja, imenuje se Sturge-Weberjev sindrom in se najpogosteje pojavi zaradi okvare gena GNAQ. Znamenje je na obrazu; najznačilneje je, da poteka po obraznem živcu – po licu, pojavi se tudi na čelnem delu obraza ali veki, lahko pa tudi drugje po telesu. Sindrom nevrologi v sodelovanju z oftalmologi najprej diagnosticirajo na podlagi znamenja, pozneje s pojavom epileptičnih napadov ali bolezni oči. Zaradi spremenjenega zunanjega videza okolica pogosto takšne ljudi označi za drugačne, kar vpliva na njihovo psihično doživljanje bolezni. Ker se o tem sindromu malo ve in mnogi mislijo, da je znamenje na obrazu posledica opeklin, se je Ana odločila ozaveščati o tej bolezni, hkrati pa je to zanjo neke vrste terapija, saj s tem, ko se izpostavlja, postaja samozavestnejša in se vsak dan bolj sprejema takšno, kot je. A vedno ni bilo tako.

Osebni arhiv
Ana se je rodila z redko nevrološko motnjo, ki se kaže v obliki materinega znamenja, imenuje se Sturge-Weberjev sindrom in se najpogosteje pojavi zaradi okvare gena GNAQ.

Številni izzivi

Znamenje se ji širi po desni strani obraza, vratu, rami in po vsej desni roki. Poleg spremenjenega zunanjega videza jo spremljajo še dodatni izzivi – epilepsija in očesni glavkom, pri čemer ji krvne žilice pritiskajo na oko in občasno povzročajo močan pritisk. Pritisk se poveča, če predolgo zre v računalniški zaslon ali telefon. Isti ali naslednji dan jo močno pečejo oči, zato si redno pomaga z umetnimi solzami. Na očeh je že kot otrok preživela več laserskih posegov, v kratkem pa jo čaka nov. Njena stalnica so tudi epileptični napadi na nasprotni strani telesa, ki pa so danes, pri njenih osemintridesetih letih, vseeno milejši, kot so bili v otroštvu, ko so trajali od pol do ene ure.

Osebni arhiv
'Neka punca me je po hodnikih klicala vijolica, v srednji šoli pa se je neki fant drl za mano rdeča zvezda, kadarkoli me je videl, in se mi smejal. Zaradi tega sem zelo trpela.'

»Napad se je selil iz roke v nogo in bilo mi je slabo. Od leta 2006 do 2016 so čudežno prenehali, potem pa so se začeli pojavljati krajši, nekajminutni napadi. Vem, kdaj pridejo, ker se mi takrat pospeši srčni utrip, začne se mi vrteti v glavi, roka se mi trese, po vratu imam mravljince.« Zaradi napadov ima še danes levo stran telesa šibkejšo od desne.  

Grenkoba iz otroštva

Znamenje jo je zaznamovalo že v zgodnjem otroštvu, takoj ko je zapustila varno zavetje svojega doma, zato se tega obdobja spominja z nekaj grenkobe.

Vabimo vas, da si nadaljevanje prispevka preberete v reviji Jana, št. 16., 18. 04. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!