Ljudje

Zakaj imamo (še bolj) radi Anžeta Laniška

Marija Šelek
11. 4. 2023, 07.00
Deli članek:

Ob Anžetovi srčni potezi se mu je naredil cmok v grlu, oba z ženo sta zajokala. Eden slovenskih komentarjev celo pravi, da sodi dejanje slovenskega skakalca v zgodovino športa in ljudem vrača vero v človeštvo.

Profimedia

Slovenski skakalni as je s tovarišijo v Planici zaključil svojo najuspešnejšo sezono doslej. Nedeljsko zmago mu je za desetinko točke izmaknil Timi Zajc, za sekundo sta se mu na obrazu zarisala nejevera in kanček razočaranja, a tako pač je v športu. Je bil pa Anže Lanišek gotovo naš srčni zmagovalec, saj je na tretjo stopničko za najboljše v skupnem seštevku s sabo prinesel kartonasto podobo poljskega kolega Dawida Kubackega. Ta je moral sezono zaradi ženine borbe za življenje zaključiti predčasno, Lanišek pa ni mogel mimo zavedanja, da bi prav Dawid moral stati na tretji ali celo drugi stopnički. »Anže je čustven človek, tudi tokrat s Kubackim ni mogel skriti solz. To je on – iskrena, čista duša,« je povedal njegov prvi trener iz SSK Mengeš Aleš Selak.

Luka Vovk

S to svojo gesto nas je dokončno osvojil, imamo ga še raje, za vedno pa se je zapisal tudi v srca Poljakov. Prenos iz Planice je skupaj z ženo v bolniški postelji (je zunaj smrtne nevarnosti) spremljal tudi Kubacki. Ob Anžetovi srčni potezi se mu je naredil cmok v grlu, oba z ženo sta zajokala. Eden slovenskih komentarjev celo pravi, da sodi dejanje slovenskega skakalca v zgodovino športa in ljudem vrača vero v človeštvo.

Zdaj se je samo še potrdilo, da ima 26-letni Domžalčan srce na pravem mestu. Da je živahnega karakterja, tudi, saj se lahko ob njegovih uspelih skokih in doskokih v telemarku absolutno nadejaš, da se bo tega znal veseliti. Njegovo slavljenje uspehov, kadar kakovostno zatuli, človeka pač mora zabavati. Videti je cel žurer, ki ne neha metati pesti v zrak tudi ob slavljenju uspehov kolegov iz reprezentančne družine. Živahnost pa zna umiriti takrat, ko je treba – tam zgoraj na klančini, kjer bi se vsem drugim zvrtelo od zastrašujoče višine, pogleda v brezno, ob čemer me na kavču spreletijo mravljinci. Takrat razširi roke, obrne dlani proti nebu in opravi zdaj že šest let star obred. Gre za povezavo z vesoljem, stik z energijo, pove Selak, že od rosnih let njegov veliki zaupnik. »Za Anžetovo mirnost je najzaslužnejša bioterapevtka Meta Razpotnik.« In kot je v pogovoru za Val 202, potem ko je bil izglasovan za ime tedna, povedal Lanišek sam, na tak način vzpostavi notranji mir.

Borec z izredno veliko željo

Že od devetega leta se skokom popolnoma predaja. Ob skakalnici je rasel, na zaletišču dozoreval, se učil mirnosti in – življenja.

Vabimo vas, da si nadaljevanje prispevka preberete v reviji Jana, št. 15., št. 15, 11. 04. 2023.

Profimedia