Ljudje

Fotograf Rino Gropuzzo: Svet se vrti zaradi žensk!

Sonja Javornik
31. 3. 2023, 07.00
Posodobljeno: 31. 3. 2023, 09.09
Deli članek:

Reški fotograf Rino Gropuzzo, ki je nekoč ogromno potoval po svetu in kar 12 let kot modni fotograf delal v Milanu, se s fotografijo profesionalno ukvarja že polnih 40 let.

Šimen Zupančič
Rino se je že pred leti vrnil na Reko, saj ima rad morje in ribe.

Fotografiral je svetovno znane manekenke, rad pa ujame tudi lepoto običajnih žensk, tudi malo starejših, ki so med drugim ovekovečene v njegovem koledarju lepotic nad 50 let. 29. marca bo na fakulteti za družbene vede odprtje njegove razstave, ki je zagotovo vredna ogleda.

Sodelovali ste z različnimi mediji na Hrvaškem in po svetu, tudi z znanimi imeni ...

Verjetno je najzanimiveje, da sem snemal Charlize Theron, ko je imela 16 let in je prišla v Positano na tekmovanje za modele. Za Corriere della Sera  sem snemal Brooke Shields. Sodeloval sem tudi z različnimi italijanskimi igralkami, na primer z Valerio Golino ravno po tistem, ko je nastopila v filmu Rain Man. Snemal sem tudi gledališke igralke, pa seveda znane manekenke …

Šimen Zupančič
Fotograf Rino Gropuzzo

Kakšna je bila Charlize Theron pri 16? 

Videlo se je, da je dober material. Imela je glavo na pravem mestu. Bila je zelo lepa in je na tistem tekmovanju zmagala. Nekaj časa je bila v Milanu, tako da sva se večkrat videla, ko sem živel tam. Delal sem tudi v Atenah, pa v Kaliforniji kataloge za kopalke … Leta 1998 sem se vrnil na Reko in delal za Playboy, hrvaški Cosmopolitan, Globus, za modne in nemodne časopise. Sodeloval sem s turističnimi agencijami in pri knjigah o gastronomiji. Skratka, nisem samo modni fotograf.

Vam je žal, da niste ostali v tujini?

Sploh ne! Nikoli se ne bi hotel vrniti v Milano, v tisti smog, gnečo, norišnico. Ni govora! Na Reki je super. V pol ure sem v gozdu, ob morju, blizu imam Italijo, Avstrijo. Reka je po meri človeka. Zdaj sem uradno upokojenec in lahko delam, kar se mi ljubi in kolikor zmorem. Moja pokojnina ni ne vem kaj, nekaj je pa le. Zdaj se torej ne peham za delom. Veliko je novih fantov, ki se rinejo v ospredje. Nekateri so tudi dobri. Kriteriji so se pa spremenili: vsakdo, ki ima dober telefon, je lahko dober fotograf.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 13, 28. 03. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!