Ljudje

Dajte mi delo!

Žana Kapetanovićđ
21. 12. 2015, 22.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ivanka Petač, pojoča in vitalna 88-letnica

Mateja Jordovič Potočnik

Na vprašanje, kako ste, Ivanka, odgovori: »Amerika!« Od časa do časa na ves glas resno vpraša: »Je kaj dela zame? Dajte mi delo!« Sicer pa ves čas prepeva. V glavnem pesmice, ki se jih je naučila v otroštvu, med njimi jih je kar nekaj v nemškem jeziku. Deklica iz gostilniške družine, ki se je poročila s fantom iz gostilniške družine iz sosednje vasi, je na nogah v kuhinji zdržala dolgih šestdeset let. Noge je zdaj že pet let ne držijo vrč, a je Ivanka, čeprav na berglah, zjutraj še vedno prva v kuhinji. Če zanjo ni listka z navodili, kaj je treba narediti, na ves glas zahteva: »Dajte mi delo!«

Jože Petač iz gostilne Mihovec v Zgornjih Pirničah si je za nevesto izbral lepo Ivanko, in to iz družine, ki je vodila gostilno Kovač v Vikrčah ob vznožju Šmarne gore. Torej je imela tudi ona gostinstvo v krvi.

»Če že zjutraj vse to pripravimo, je polovica dela že opravljena,« nam je razložila Ivanka, kako je treba v kuhinji delati. Zdaj se opira na bergle, a je še vedno zelo zgovorna in pripravljena vsak hip priskočiti na pomoč v kuhinji. Je pa tudi res, da da vsem mir, če trebi solato ali iz testa izrezuje piškote. Zelo rada je med ljudmi, vajena je gostilniškega vrveža, ki ves čas vlada v gostilni Mihovec, kjer so pod isto streho zbrani pripadniki štirih generacij.

Več v reviji Zarja št. 27, 22. 12. 2015