Ljudje

Zaščiten slovenski med

Jana
28. 8. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Med, pridelan v Sloveniji, si utira pot na prodajne police kot zaščitena blagovna znamka.

Med, pridelan v Sloveniji, bo lahko v prihodnje tudi v EU nosil ime slovenski med, in sicer na podlagi pridobitve zaščitene blagovne znamke – Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.

Na Čebelarski zvezi Slovenije že opravljajo strokovno presojo za pridobitev certifikata, postopki za pridobitev pa so se začeli izvajati tudi pri čebelarjih s presojo o ustreznosti čebelarskega obrata. Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo bo na voljo od sredine septembra pri slovenskih čebelarjih, ki so se odločili za vstop v sistem zaščitene blagovne znamke, in na izbranih prodajnih policah.

Leta 2008 so slovenski čebelarji dobili svoj prvi zaščiteni 720-mililitrski kozarec za med, pridelan v Sloveniji. Doslej so napolnili že več kot 500 tisoč teh kozarcev. Čebelarska zveza Slovenije se je odločila, da to jesen ponudi v prodajo tudi pomanjšani različici kozarca, 370- in 212-mililitrsko. Pozneje bo na voljo tudi primerna darilna embalaža, tako da se bo lahko slovenski med še bolj uveljavil tudi kot primerno darilo.