Ljudje

Tina in Massi: Trening čustev

Žana Kapetanović
2. 3. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Je dala Tini Maze prav ljubezen s trenerjem Massijem krila za nove športne uspehe? Kakšen mora biti odnos med moškim, ki do samega praga intime deluje z avtoriteto trenerja, nato pa se prelevi v zaupnika in ljubimca, ter žensko, katere uspeh je odvisen od njegove avtoritete?

Je dala Tini Maze prav ljubezen s trenerjem Massijem krila za nove športne uspehe? Kakšen mora biti odnos med moškim, ki do samega praga intime deluje z avtoriteto trenerja, nato pa se prelevi v zaupnika in ljubimca, ter žensko, katere uspeh je odvisen od njegove avtoritete? Je ženska duša sposobna potegniti črto med partnerskim odnosom in strahotno napornim drilom, ki ga zahtevata vrhunski šport in njen izbranec?

Andrea Massi, kondicijski trener Tine Maze, je postal v javnosti znan, ko so na veliko odjeknili Tinini ponovni uspešni nastopi. Njeno spogledovanje z Massijem se je menda začelo na začetku sezone 2007/2008, ko pa je (že sicer nezadovoljna z razmerami, ki jih je imela v matični hiši) izvedela, da Massija ne bo več na seznamu njenih trenerjev, je junija 2008 demonstrativno zapustila Smučarsko zvezo Slovenije. To je bil začetek ne le ljubezenske zgodbe, temveč tudi Tinine uspešne športne vrnitve pod taktirko Massija. Na belih olimpijskih smučinah zdaj skupaj samozavestno pišeta zgodbo o uspehu.

Tik pred breznom
Hkrati s padcem njene fizične pripravljenosti in motiviranosti ter v času, ko so se nizali neuspehi, je imela Tina Maze ljubezensko zvezo, ki menda ni prav nič pripomogla k njeni vrnitvi med zvezdnice svetovnega smučanja. Ko je bila v zvezi s fantom, ki naj bi bil takrat njen osebni motivator, je, pravijo, izgubila vsaj eno smučarsko sezono. Čeprav je v ekipi smučarske zveze že leta srečevala postavnega kondicijskega trenerja Andrea Massija, je iskrica ljubezni med njima preskočila šele na koncu leta 2007. Samozavestni Andrea, Italijan iz Gorice, ki je po noni slovenskega rodu, je s svojimi samozavestnimi stališči in zrelimi leti očaral Tino, katere samozavest je takrat pospešeno usihala. Šestnajst let starejšega Massija, ki je zaupal ne le v Tinin talent, ampak tudi v svoje (do takrat premalo izkoriščeno) trenersko znanje, pa je čedalje bolj privlačilo dekle, ki je leta pred tem odraščalo pred njegovimi očmi.
Brez Andrea Massija danes zagotovo ne bi bilo uspešne ekipe aMaze.

Več v Jani št. 9,2.3.2010

Smučarka Lindsey Vonn in Tomas Vonn
Tudi Lindsey Vonn deli svoje uspehe z možem in trenerjem Thomasom, nekdanjim smučarjem, s katerim sta se leta 2007 tudi poročila. Thomas Vonn je devet let starejši od žene. Lindsey je v njem dobila največjega zaveznika in pomočnika pri svoji smučarski karieri. Kadar je zelo napeta, je na startu poleg nje tudi mož Thomas, ki jo navadno sicer čaka v ciljni areni. »On je moja rešilna bilka,« je pojasnila Lindsey, »skupaj sva odlična ekipa. Težko bi bilo ohraniti zvezo, če ne bi sodelovala, saj si ves čas na poti, tako da bi bila veliko narazen. Mož je glavni razlog za moje izvrstne smučarske dosežke v zadnjih dveh letih. A zakaj naj bi bilo vzdrževati odlično zvezo težje kot osvojiti olimpijsko medaljo?«