Ljudje

Dalmatinski šarmer Gibonni

Jana
24. 1. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zlatana Stipišića Gibonnija ni potrebno posebej predstavljati, saj pesmi priznane zvezde hrvaškega glasbenega neba, nosilca številnih porinov in drugih glasbenih nagrad, prepevajo vse generacije.

Zlatana Stipišića Gibonnija ni potrebno posebej predstavljati, saj pesmi priznane zvezde hrvaškega glasbenega neba, nosilca številnih porinov in drugih glasbenih nagrad, prepevajo vse generacije. V četrtek, 27.januarja bo svoje uspešnice kot so Zamoli me, Činim pravu stvar, Tempera, Lipa moja, Projdi vilo in številne druge spet zapel pri nas, in sicer v ljubljanski Cvetličarni. 

Dalmatinski šarmer Gibonni, rojen v Splitu, sej je nad glasbo navdušil preko svojega očeta Ljuba Stipišića, ki je bil izredno cenjen etnomuzikolog in verjetno najbolj aktiven arhivist hrvaških tradicionalnih pesmi. Komaj dvanajstletni Gibonni je na oder prvič stopil leta 1980, ko je v splitskem hard rock bendu Osmi putnik prijel za mikrofon in s skupino izdal tri albume, zatem pa se je priključil legendarnim Divljim jagodam. Po koncu sodelovanj je Gibonni odšel v Nemčijo, kjer je s berlinsko skupino V2 posnel album »Out to lunch«. Po vrnitvi je začel sodelovati z pokojnim Dinom Dvornikom. Na srečo je Gibonni, perfekcionist kot je, kaj kmalu ugotovil, da najboljše funkcionira solo ali pa da piše pesmi za druge. Tako so mnogi znani hrvaški glasbeniki izvajali njegove pesmi, polne edinstvenosti, melanholičnega mediteranskega značaja v vsej svoji intimnosti besedil.

Gibonni je svoj prvi solo album izdal leta 1991 z naslovom »Sa mnom ili brez mene«, vendar je vzpon na sam vrh hrvaške glasbene elite, kjer suvereno kraljuje še danes, dosegel ko je napisal eno najlepših hrvaških uspešnic vseh časov, balado »Cesarica« za Oliverja Dragojeviča. Od takrat je postal najbolj iskani skladatelj, katerega pesmi so skorajda brez izjem postale velike uspešnice in lahko rečemo, da glasbena pravljica po skoraj dveh desetletjih še traja.