Alter

Človeštvo začenja novo fazo življenja na zemlji

Edita Žugelj
3. 1. 2018, 10.29
Posodobljeno: 3. 1. 2018, 10.34
Deli članek:

Marta Marija Serdar iz Zagreba za revijo Zarja ob koncu leta že tradicionalno pripravi napoved za prihodnje. Večina njenih napovedi za preteklo leto se je uresničila, nekaj pa ne (npr. vojna v Uzbekistanu, sodelovanje med ZDA in Rusijo, nov val beguncev iz Turčije …) Hvala bogu.

Šimen Zupančič

Leto možnosti. Leto 2018 ima po besedah Serdarjeve ogromen energijski potencial. Do napetosti bo prihajalo zaradi presežka pozitivne energije, ki pa jo lahko dobro izkoristimo v svoj prid. Usmerimo jo v koncentracijo na bistveno, na pridobivanje boljšega občutka o smeri, v katero gremo. Z numerološkega stališča je to leto pod vplivom števila 2. Mnogi ga označujejo kot število, ki prinaša izzive ali konflikte, vendar gre za nekaj bistveno večjega. »Leto 2018 je idealno za ustvarjanje vsega materialnega, otipljivega. Da bi nekaj ustvarili, potrebujete sredstva in pripomočke. Ko naletite na oviro, bodite neustrašni, pragmatični in pametni,« svetuje. »Tudi če menite, da nimate teh lastnosti, vam jih leto 2018 ponuja v izobilju. Poleg njih pa še nekatere, za katere niti vedeli niste, da jih posedujete.«

Večja vloga žensk in srca. V tem letu bodo dominirale pripadnice lepšega spola. S številom 2 povezujemo luno, ki je simbol ženskega principa, globalno pa zadeva narod, maso. To lahko pomeni zbiranje večjega števila ljudi po vsem svetu, še posebej v državah, kjer so pravice žensk ogrožene. Da bi ženskam omogočili enake pravice kot moškim, bo v konservativnih državah prišlo do protestov in uporov. To še posebej velja za Bližnji vzhod in Afriko. Leto 2018 je idealno za uresničenje tovrstnih ciljev. Prineslo nam bo tudi več vplivnih žensk v javnem življenju. Na oblast bodo prišle visoko izobražene in inteligentne dame, ki se bodo vmešale v svet politike ter odločanje o pomembnih temah.

Leto plodnosti in usmiljenja. Število 2 je tudi simbol plodnosti, nežnosti, sočutja, materinstva in družine. Tako lahko v letu 2018, če vam doslej še ni uspelo, rešite svoje stanovanjsko vprašanje, naj gre za dedovanje, posojila ali pomoč bližnje sorodnice – mame, babice, tete ipd. Leto bo tudi zelo plodno, po svetu se bo rodilo veliko otrok, pogostejše pa bodo deklice. Več sprememb bo prineslo ženskam, na moške bo imelo manjši vpliv. Izjema so tisti, ki so nagnjeni k popuščanju ali so pod vplivom matere, žene, dekleta, sestre ali direktorice.

Leta 2018 bosta do izraza prišla usmiljenje in pomoč ljudem, ki jo potrebujejo. Odločitve bomo sprejemali bolj s srcem kot z razumom. Veliko bo psihosomatskih težav, še opozarja Serdarjeva.

Vrnitev Amerike. Glede na njene napovedi bo ameriški predsednik Donald Trump odločnejši v svojih prizadevanjih za obuditev domačega gospodarstva. Njegova administracija bo začela konstruktivne spremembe, ki bodo privedle do rasti gospodarstva, še posebej v zasebnem sektorju, proizvodnji, kmetijstvu in vojski. Za Trumpa bo najtežje obdobje, polno izzivov, od maja do novembra. Reforma znižanja davkov bo uspešna. Poleg tega bo z Veliko Britanijo sklenil velik trgovinski sporazum, ki bo do temeljev pretresel Evropsko unijo. Vključeval bo orožje, storitve visoke tehnologije in avtomobilsko industrijo. Zidu na meji z Mehiko ne bodo gradili, namesto tega jo bodo nadzirali s senzorji in droni.

ZDA bodo izgubile trgovinske povezave z Azijo, Kitajska  in Rusija pa bosta kot odgovor na severnokorejsko krizo in ameriški protekcionizem sodelovali tako na gospodarskem kot vojaškem področju.        

Bolni Kim. Severna Koreja bo še naprej trn v peti ZDA, od aprila do junija bo Trump še posebej ostro grozil severnokorejskemu voditelju Kim Džong Unu. Čeprav bo ta nadaljeval testiranje izstrelkov dolgega dosega in jedrskega orožja, frekvence ne pokažejo kakšne večje nevarnosti. Kima bodo vse leto mučile frustracije in živčnost, saj bo njegova država še kako občutila sankcije. Poskušal bo sodelovati z zahodnimi državami. Njegovo zdravje ni dobro, kaže, da bo moral na operacije.

Dogovor velesil. Med Rusijo in ZDA bo prišlo do novega dogovora, sankcije bodo ukinjene, diplomatske povezave med velesilama se bodo okrepile. Dogovor bo povzročil precej nezadovoljstva v ameriškem kongresu, ki bo posledično neenoten pri sprejemanju odločitev.  

Padec evra in neredi. Konec leta 2018 in na začetku 2019 kaže na hiter padec vrednosti evra, kar bo povzročilo velike nerede. Zadelo bo tudi Veliko Britanijo in ZDA, ki pa si bosta hitro opomogli. Funt in dolar bosta postala varno zatočišče za tuje valute in vlaganja. Zaradi bančne krize v Italiji lahko mnogi izgubijo streho nad glavo. Ugledno ameriško podjetje bo vpleteno v škandal z bitcoini. Obsežno prevaro s to kriptovaluto, s katero naj bi financirali umazane posle, bodo odkrili in preprečili.

Pogajanja za izstop Velike Britanije iz EU bodo naporna, vendar bo EU pod pritiski Nemčije zadnji trenutek popustila in dovolila trgovinski sporazum. Vpliv Jeana-Clauda Junckerja bo v tej zgodbi zbledel in umaknil se bo iz politike. 

Novi vir energije. S podporo voditelja laburistov bodo v Veliki Britaniji organizirali številne stavke. Theresa May se bo obdržala na oblasti, Velika Britanija pa bo kljub svetovnim gospodarskim problemom uspevala. Tja se bodo preselila številna podjetja visoke tehnologije. Velika Britanija bo postala vodilna svetovna sila v inovacijah, tam bodo v letu 2018 odkrili tudi nov vir proizvodnje energije.

Teroristični napadi. Proces osamosvajanja Katalonije bo šel skozi več faz, za kar je potreben čas. Zaradi finančne krize se povečuje brezposelnost, zato bo prišlo do stavk. Žal obstaja možnost novih terorističnih napadov, ne samo v španskih mestih, temveč tudi v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji in celo v Italiji. V Rusiji in Turčiji bo prišlo do poskusov izzivanja krvavih spopadov. Begunci bodo morali v iskanju zatočišča skozi stroge kontrole. Kdor bo vsaj malo sumljiv, se bo prisiljen vrniti domov.    

Napetosti na Bližnjem vzhodu. Trumpov problem z Iranom ni povezan z iranskim jedrskim programom, temveč z odnosom med Teheranom in judovsko državo. Izrael obupano poskuša najti vzrok za vojno, s katerim bi upravičil nov regionalni spopad. Močno pritiska na ZDA, naj se odrečejo jedrskemu sporazumu z Iranom, mu vsilijo nove sankcije in podprejo oblikovanje kurdske države na severu Iraka. Jasna sporočila iz Teherana in Bejruta dajo vedeti, da bi lahko imela nova vojna za Izrael uničujoče posledice. Predsednika Netanjahu in Trump sta zelo povezana, ZDA so tradicionalni zaveznik Izraela, vendar je zaradi dogodkov na Bližnjem vzhodu zaskrbljen ves svet. Spopada ne bo začel Iran, moralno odgovornost za nov spopad v regiji bo tako nosil Izrael. Če se bo, opogumljen z aktualnimi ter prihodnjimi potezami ameriške administracije in kongresa, odločil za napad, ima po vseh spremembah v regiji malo možnosti za zmago. Ne glede na napetosti na območju bo status quo vzdrževal strah.

Meja med Slovenijo in Hrvaško. Med narodoma na obeh straneh meje ni nikakršnih težav, sosedje si morajo pomagati, ne pa se prepirati. Ne Slovenija ne Hrvaška nista velesili, da bi grozili miru v Evropi. Kar počnejo politiki, je sramota za obe. V letu 2018 se bo s pomočjo posrednika vprašanje meje rešilo z manjšimi popravki na eni in drugi strani, zagotavlja Marta Marija Serdar.

Več v Zarji št. 1, 3. 1. 2018