Alter

Napovedi babe Vange

Sonja Grizila
30. 5. 2016, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Baba Vanga je bila bolgarska jasnovidka, ki je v svojem sicer dolgem življenju sprejela množico strank – nekateri trdijo, da po sto tisoč na leto, drugi, da jih je bilo vseh skupaj »le« za dober milijon.

Kako se jim je lahko posvetila? Celo Fahreta Jahić se je kot mlada začetnica napotila k njej. Rekla ji je, da bo slavna (»ah, dajte no, jaz pa slavna?!«) in da se bo poročila z nekom v beli uniformi (»torej s pekom ali morda z zdravnikom?«). Potem je res postala slavna kot Lepa Brena in se poročila s teniškim igralcem Slobodanom Živojinovićem ... Celo Hitler naj bi bil med vojno skrivaj zašel k jasnovidki in menda je prišel iz njene hiše zelo potrt. A bolj kot preteklost nas seveda zanima prihodnost – baba Vanga jo je napovedala za dobrih dva tisoč let naprej.

Tudi največji skeptiki včasih obupajo, saj vsega na tem svetu pač ni mogoče logično razložiti ali znanstveno utemeljiti. Na babi Vangi so si številni znanstveniki, ki so šli k njej strogo inkognito, da bi jo ujeli pri goljufanju, polomili zobe. Razkrila jih je in jih pozvala (če je bila seveda dobre volje, sicer jih je nagnala), naj kar vprašajo, kar hočejo, in izmerijo, kar znajo, ampak njej pač prišepetavajo nevidna bitja, ki jih navadni smrtniki ne morejo videti, kaj šele, da bi jih ujeli.

V nebesa in nazaj. Vangelija Pandeva Dimitrova se je rodila leta 1911 v Strumici v revni družini. V šolo očitno ni hodila, saj je bila nepismena, katere nacionalnosti so bili njeni starši, se ne ve. Si je pa vsekakor pošteno ogledala svet, preden je oslepela. Zgodilo se je, ko je imela dvanajst let, v neki grozni nevihti jo je zagrabil vrtinčasti veter in jo dvignil visoko v zrak. Našli so jo precej daleč proč, zasuto s peskom in kamenjem. Očitno je bila nekaj časa na oni strani, a so jo iz nebes napodili, saj očitno še ni prišel njen čas, za popotnico pa so jo (številni jasnovidci imajo podobno zgodbo) obdarili z jasnovidnostjo. Po eni različici je oslepela postopoma, po drugi takoj. Prazne očesne jamice (nikoli ni nosila dekorativnih očal) vsekakor kažejo, da se je hudo poškodovala.

Kmalu po tistem ji je umrla še mama in deklico so poslali v Zemun v šolo za slepe, tam pa se je naučila šivanja. Nič čudnega, mnogi slepi so pri ročnih delih precej spretnejši kot tisti, ki vidijo. Pri osemnajstih se je vrnila domov, saj ji je umrl oče in poskrbeti je bilo treba za mlajše brate in sestre. Družina je živela v strašnem pomanjkanju in prav takrat naj bi se začel širiti sloves o njeni jasnovidnosti.

No, ljudje okrog nje so že prej opazili, da na vprašanje, kje je to ali ono,vedno odgovori slepa Vangelija (njeno ime je izpeljano iz grške besede za dobro novico). Potem so jo začeli spraševati, kdo je ukradel denarnico in kje je, kam je izginil ta ali oni človek, se je pes izgubil, ga je kdo ukradel ali celo ubil. Zares slavna je postala leta 1941, ko je napovedala bombardiranje Beograda in širitev vojne na Balkan, novico pa naj bi ji sporočil »ognjeni jezdec«. Nato se je začelo. K njej so prihajali ljudje, ki so iskali izginule sorodnike, spraševali o bolezni in otrocih, o zakladih, družinskih skrivnostih in sovražnikih. Leta 1942 je prišel k njej moški in slepa jasnovidka je takoj vedela, da je to njen bodoči mož, saj ga je že nekaj časa pričakovala. Pisal se je Dmitar Gušterov.

Več v Zarji št. 22, 31. 5. 2016