Alter

Uroki za ženske

Urška Krišelj Grubar
9. 5. 2016, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nina Kasandra Klun, teologinja, ki čara

Nina Kasandra Klun je diplomirana pedagoginja in teologinja, ki že več kot 20 let išče rešitve za stiske žensk v starodavnih modrostih naših prednic. Čarovnic, ki so verjele, da se zdravila za vse tegobe skrivajo v naravi, če ji le znaš prisluhniti. In Kasandra ji zna.

Vstopila sem v  prostor, opremljen za crkljanje ženske duše.  Zazdelo se je kičasto, a le za hipec. Vsak kamenček, krema, mazilo, posoda, skodelica, blazina, fotografija so govorili zgodbo o posebni ženski. Oblečena v  oranžno tuniko in roza hlače, svetlolasa in lepih potez se je zdela neresnična. Le koliko je stara, sem se vprašala. Kot da bi bilo to bistveno. Lahko bi bila sredi dvajsetih ali pa desetletje, mogoče celo dve več. Pred mano je bila ženska, ki ni od včeraj. Dlje ko sem bila v njeni družbi, bolj sem vedela, da sva se morali srečati.

Prav tisto jutro je bila luna polna, večer pred tem pa so se ženske dobile v Kasandrinih prostorih in »čarale«. Ustvarjale čarne napitke, razpršila, kreme za zaščito in si izmenjavale izkušnje. V krogu. Ta je bistven. Znotraj njega sem opazila stekleničke. Na eni je pisalo kamilica in baldrijan, na drugi regrat in rožmarin. Okoli stekleničk so bili pisani kamenčki. »Kamilica in baldrijan sproščata napetost, dobro vplivata na solarni pletež, regrat in rožmarin pa poleg razstrupljanja ponujata številne blagodejne učinke na telo in duha, na primer kadar se nismo pripravljeni soočiti s spremembo,« je pripovedovala Kasandra, medtem ko nama je s fotografinjo pripravlja kavo iz gvarane, ki da spodbuja energijo ali či. Na tleh sem opazila tudi lične škatlice s kremami, ki jih izdeluje. Kasandra, to gotovo ni njeno rojstno ime, sem pomislila, a o tem jo bom vprašala kasneje. V rokah je že držala cimetovo paličico in jo zažigala, da se je iz nje dišeče pokadilo. Zvedela sem, da imajo cimetove paličice podobno funkcijo, kot jo ima na primer žajbelj. Če ga zažgemo in se iz njega pokadi, s tem očistimo prostor nepotrebnih, težko ujemljivih, za človeka neprijetnih energij. Po cimetu nam bo še lepše dišalo. Kasandra da veliko na zaščito in notranji mir.

Sezam in sončnice za zaščito. Že pri vhodu sem opazila krožnik s sezamovimi in sončničnimi semeni. Povedala je, da sezamova semena na oknu, mizi ali pred vhodnimi vrati v hišo privabljajo blagostanje. Sončnična semena pa še vse skupaj potencirajo in privabljajo v prostor sončno energijo. Na poti domov sem kupila oboja in jih umestila v bivalni prostor tako, da se kdo ne bi zmotil in jih prehitro vrgel v smeti. Semena je treba vsak mesec menjati. Dobro je imeti čim več tovrstnih zaščit, sploh če k vam radi prihajajo ljudje. Ker tudi vi ne morete biti vedno najboljše volje in na razpolago, si torej lahko pomagate z naravno zaščito, ki  vas bo ohranila v dobri kondiciji. Če se objemate z ljudmi, ki niso v najboljši koži, si potem lahko recimo umijete roke z rožmarinovo vodo za čiščenje energij. No, škoditi vsekakor ne more.

Več v Zarji št. 19, 10. 5. 2016