Alter

Ko boli, pritisni!

Biba Jamnik Vidic
9. 5. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Refleksoterapija (masaža stopal), čudežna terapija za vsakdanjo rabo

arhiv Zarja
»Če bi si ljudje vsake toliko časa malo zmasirali dlani, bi bili boljše volje, ustvarjalnejši in manj bolni,« pravi Vrhunčeva.

Ko sva s fotografom prišla k refleksoterapevtki Maji Vrhunc, se je med vrati ravno poslavljala od stranke. Prav čutilo se je, da gospa od nje odhaja zadovoljna. Mi smo pogovor začeli z besedo ljubezen. »Pred 32 leti se mi je zgodila ljubezen na prvi pogled, ki traja še danes. Njena mama je bila naročena na predhodnico revije Zarja in v njej je našla članek o refleksni masaži. Tako me je fasciniral, da sem si rekla, da moram ugotoviti, za kaj gre.« Medtem ko se je učila refleksoterapije, je končala študij prava in začela delati v banki. »Pet let sem bila tam, potem pa me je med enim od sestankov prešinilo, da ta služba ni zame. Kar na sestanku sem dala odpoved. Šlo je za eno tistih odločitev, ko si rečeš, dovolj je bilo.« Začela je delati kot refleksoterapevtka in se dodatno izobraževati.

Vrhunčeva ima poleg diplome iz prava diplomo iz psihoterapije, podiplomski študij je končala na Katedri za psihiatrijo Medicinske fakultete v Ljubljani,  opravljen ima tudi tečaj iz aromaterapije, akupresure in zeliščarstva. Vsa ta znanja je povezala v svoji metodi, poimenovala jo je integralna refleksoterapija. Osnovna ideja, po njenih  besedah, je, kako kot terapevt razmišljati celoviteje ter aktivirati fizični, psihični in duhovni potencial človeka. Del svojega znanja je delila tudi z nami. Predstavila nam je nekaj uporabnih načinov, ki jih lahko izvajamo sami. »Nobenih pripomočkov ne potrebujete, le poglobiti se morate vase in poslušati, kaj vam govori telo. Vodilo vas bo tja, kamor je treba. Kadar nas nekaj boli, se avtomatično začnemo drgniti po točkah, kjer izvira bolečina. To nam je prirojeno.«

Več v Zarji št. 19, 10. 5. 2016

arhiv Zarja
Maja Vrhunc se z refleksoterapijo ukvarja že 32 let.