Alter

Podzavest je stroj: kar naročiš, dobiš!

Katja Božič
4. 1. 2016, 22.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Drago in Jelka Zorman, šamana na kmetiji sredi gozda

Šimen Zupančič

Ker so šamana, svečenika in alternativna zdravilca Jelko in Draga Zormana energije mesta vedno bolj utesnjevale, sta se pred tremi leti umaknila na osamljeno prleško kmetijo, daleč od ponorelega sveta. V prijetni leseni hiški ob ribniku in v objemu gozdov s svojim znanjem, ki sta si ga dolga leta pridobivala med drugim tudi pri domorodcih v brazilski džungli in Afriki, neobremenjeno pomagata ljudem v stiski. Narava ju polni z energijo in ustvarjalnostjo. Življenje teče počasneje in povsem drugače kot v mestu. »Tukaj si pomagamo med seboj. Vaščani kaj storijo za naju, midva pa zanje,« sta vesela.
Tako sta recimo dobila svoje prve tri kokoške. V zahvalo za les podrte stare hiše jima jih je pripeljal mlad fant, da bosta imela domača jajca. »Čudeži se zgodijo, ko to najmanj pričakuješ,« se nasmehne Jelka. Rojena Ljubljančana se redko odpravita v prestolnico. »Zadnjič sem bila v enem od velikih nakupovalnih središč, koliko napetosti je čutiti tam. Če tega nisi več vajen, te začne motiti. V takih krajih vlada kaos, ki te vsrka.« Nič čudnega, da se po takem izletu želita hitro vrniti v svoj mali raj, ki sta si ga prej že toliko let slikala v sanjah. »Vedno sem si želela imeti leseno hiško s kaminom, z nekaj zemlje, kjer bi lahko pridelala svojo zelenjavo, ribnik in dva psa.«
Različni programi in delavnice, ki sta jih prirejala po Sloveniji, so bili povezani z velikimi stroški in temu primerno za mnoge predragi. Tudi zato sta si želela čim prej najti posestvo, kjer bi vse, kar počneta, lahko organizirala na enem mestu in bi bilo mnogim dostopneje. Rada bi pomagala čim več ljudem, ampak morajo pokazati, da si spremembe in pomoči resnično želijo, pravita.
Članek v celoti preberite v reviji Zarja št. 1, 5. 1. 2016