Alter

Kaj nam prinaša krvava luna?

Renata Ucman
14. 9. 2015, 22.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kmalu bomo tudi v Sloveniji lahko opazovali super popolni lunin mrk, in sicer 28. septembra ob 4.11 zjutraj. Takrat bo luna dobila zamolklo rdečo barvo, njen popolni mrk pa bo pri nas trajal uro in 12 minut. Na sredini mrka se bo luna poravnala z zemljo in soncem.

Rok Vidmar iz Astronomskega društva Javornik pravi, da je ta mrk zadnji v nizu štirih zaporednih luninih mrkov. Naša nočna spremljevalka bo dobrih 20.000 kilometrov bližje zemlji, kot je od nje oddaljena v povprečju, oziroma bo od zemlje oddaljena najmanj v letošnjem letu. Opazovanje popolnega luninega mrka bo pravo doživetje za vse, ki jih navdušujejo zanimivi astronomski pojavi na nebu. V letošnji jeseni jih bo še več, med drugim bomo lahko opazovali meteorske roje južnih tauridov, orionidov, leonidov in geminidov.

Ali lahko tokratni popolni lunin mrk kakorkoli vpliva na dogajanje na planetu Zemlja, na naravo in ljudi? »Nikakor, saj se mnenje nas astronomov glede tega razlikuje od mnenja astrologov,« je prepričan Rok Vidmar. Saj res, kako pa ta pojav vznemirja astrologe?

Članek v reviji Zarja, št. 13, 15.9.2015