Alter

Energetske točke pri Bukovniškem jezeru

Katja Božič
13. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ko so radiestezijske raziskave pred sedmimi leti pokazale, da je pri Bukovniškem jezeru v Prekmurju blagodejno zdravilno sevanje, so začeli tha romati ljudje z vseh koncev in krajev. Na leto naštejejo kar 80.000 obiskovalcev.

Romantično Bukovniško jezero pri Dobrovniku v Prekmurju je bilo dolga leta znana in priljubljena krajevna izletniška točka, ko pa so radiestezijske raziskave pred sedmimi leti pokazale, da je tam blagodejno zdravilno sevanje, so začeli k njemu romati ljudje z vseh koncev in krajev. Na leto naštejejo kar 80.000 obiskovalcev. Nekateri pridejo le občudovat naravo ter iskat mir in sprostitev, večina pa išče označene energetske točke, ki bi jim olajšale težave. Poleg tega iz bližnjega Vidovega izvira nosijo domov vodo, ki naj bi imela zdravilne učinke predvsem pri težavah z vidom in sluhom, o čemer pričajo številne ustne in pisne legende.

Umetno Bukovniško jezero je nastalo iz Bukovniškega potoka, ki so ga zajezili. Leži južno od ljubkega naselja Bukovnica, na jugovzhodnem delu Goričkega, kamor se zadnja leta naseljujejo Angleži in obnavljajo hišice. Kraj je postal pravi raj za sprehode, piknike, ribolov, taborjenje, rekreacijo, po odkritju blagodejnih točk pa seveda tudi priljubljen cilj v iskanju sprostitve.

Kaj pravijo legende
Sprehod skozi gozd, ki ga krasijo visoka in sloka drevesa, nas pripelje do kapelice svetega Vida, v bližini katere izvira studenec z istim imenom. Da je voda iz njega zdravilna,  naj bi bilo znano že vrsto let. Domačini poznajo veliko zgodb o čudežnih ozdravitvah, voda pa naj bi blagodejno vplivala predvsem na oči. Ena od legend pravi, da naj bi »sveta voda« nekoč nekemu slepemu pastirju, ki si je v njej umival obraz, vrnila vid.  »Naša pokojna babica je pripovedovala, da so se z njo umivali pri raznih težavah z očmi,« je povedala domačinka. Zato seveda ni čudno, da si jo ljudje iz bližnje in daljne okolice še danes nosijo domov. Večina morda res zaradi osvežilnega okusa in boljšega občutka, nekateri pa verjamejo v njene zdravilne učinke. Zaradi pretiravanja v preteklih letih je uporaba omejena in vsakdo lahko iz izvira odnese le dva litra vode. Bližnja kapelica, sicer priljubljeno romarsko središče, kjer se vsako leto 15. junija na žegnanju zbere tudi do 10.000 obiskovalcev, je bila po pripovedovanju najprej lesena, v devetnajstem stoletju pa so jo spet zgradili iz opeke. Domačini pripovedujejo, da so jo med drugo svetovno vojno partizani močno poškodovali. Nato pa naj bi se neke noči k njej privlekel ranjen partizan in tam preživel noč. Kljub resnim poškodbam je ostal živ in tisto noč naj bi se mu povsem spremenil pogled na življenje. Poskrbel je, da so kapelico po vojni obnovili. Z bližnjim izvirom danes med drugimi navdihuje mladoporočence. Tam se je svoji izbranki zaobljubil Vlado Kreslin in na istem mestu tudi krstil otroke. Njegovemu zgledu je dve leti kasneje sledila predstavnica Zavoda za turizem občine Dobrovnik Milena Toplak Kovač.

Energetske točke
Pred sedmimi leti je radiestezist, zeliščar in bioenergetik Ilija Čosič iz Lendave od »lokalne čarovnice« izvedel za energetski potencial območja in ga kasneje tudi občutil. Nekaj časa je prihajal v gozd, pil vodo iz izvira Sveti Vid in se vedno bolje počutil. Ker so podobno opisovali še nekateri radiestezisti in bioenergetiki, so se v Dobrovniku, majhni dvojezični slovensko-madžarski občini, odločili območje podrobneje raziskati. Čosić ga je skupaj Mustafo Ramićem, Marjanom Trstenjakom in Igorjem Ziernfeldom intenzivno raziskoval dve leti. Njihove raziskave so dale osupljive rezultate. Hkrati so ugotovili, da tamkaj potekata dve liniji moči (zmajeve črte), ki se sekata prav pri kapeli sv. Vida. Na območju s premerom približno 450 metrov so odkrili približno 50 močnih energetskih točk in jih izmerili, 26 pa so jih posebej označili, jim določili natančen namen zdravljenja in potreben čas, ki naj bi ga preživeli na vsaki. Že po kratkem času zadrževanja na njih nekateri začutijo mravljince, toploto ali kaj drugega. Blagodejno sevanje energetskih točk strokovnjaki merijo v enotah po Bovisu (B), pri čemer je spodnja meja blagodejnosti 1000 B. Do 10.000 je stopnja, ki jo večina ljudi koristno prenaša, od 10.000 do približno 25.000 B je koristna za ljudi, ki se z radiestezijskimi energijami stalno ukvarjajo. Zato je priporočljivo časovno omejeno, a ponavljajoče se zadrževanje na točkah, kar lahko pomaga pri odpravi zdravstvenih težav, vpliva pa tudi na naše psihofizično počutje, pravijo poznavalci. V ta namen so izdali zgibanko, ki jo je mogoče dobiti ob vstopu v park (katerega obisk je za zdaj še brezplačen, le za parkirnino je treba nekaj odšteti). Na samem začetku, tik pred vstopom v gozd, so tri točke, v njihovi bližini pa ljudje, ki mirno in sproščeno vsrkavajo blagodejno energijo. V zgibanki preberemo, da prve točke blagodejno denejo pri žolčnih in ledvičnih kamnih, duševnih, čustvenih, stresnih in depresivnih težavah ter bolečinah v hrbtenici. Sprehod skozi gozd počasi odkrije vire, ki obdelujejo še vse druge dele našega organizma. Najdemo celo točko za odvajanje od alkoholizma ter zasvojenosti s cigaretami in drogami. 

Glavni turistični produkt Dobrovnika
Bukovniško jezero, ki velja za glavni turistični produkt občine Dobrovnik, je najbolj obiskano ob vikendih, poleg Slovencev pa sem prihajajo predvsem Avstrijci, Madžari, Hrvati, Italijani, veliko je Nemcev, in seveda obiskovalci bližnjih Moravskih toplic. Zdravilna mesta, pravijo raziskovalci, vplivajo na človekovo počutje, ne da bi se to zavedal in ne glede na njegovo prepričanje. Mnogi v to verjamejo, a tudi tisti ki ne, se strinjajo, da že kratek sprehod skozi gozd človeka napolni z mirnostjo in zadovoljstvom, da pozabi na napetost in stres, kar je v današnjem času seveda prava dragocenost! 

Članek je bil objavljen v Jani številka 44, 2008