Alter

Gojim vrtiček lepih misli

Katja Božič
17. 8. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hud službeni tempo z zgodnjimi jutranjimi dežurstvi, ki človeku porušijo ustaljeni ritem, pa malce načet imunski sistem in želja, da bi izvedel več o sebi, so enega naših najbolj priljubljenih meteorologov Andreja Pečenka spodbudili k iskanju.

Hud službeni tempo z zgodnjimi jutranjimi dežurstvi, ki človeku porušijo ustaljeni ritem, pa malce načet imunski sistem in želja, da bi izvedel več o sebi, so enega naših najbolj priljubljenih meteorologov Andreja Pečenka spodbudili k iskanju. Veliko odgovorov je našel v jogi, s katero se je spogledoval že pred leti, resneje pa se z njo ukvarja zadnji dve leti. Pri tem so se mu začela odpirati vrata v drugačne dimenzije življenja. In ne glede na vreme na svojem vrtičku vedno goji lepe misli in pozitivno energijo, ki jo med drugim že več kot dvajset let širi tudi med gledalce Televizije Slovenija.

Hkrati z jogo se je poglobil tudi v njeno filozofijo in filozofije različnih duhovnih mojstrov. »Vsem je skupno pozitivno razmišljanje,« pravi. Zelo mu je pri srcu dalajlama in med pogovorom rad pove kakšno njegovo zgodbico. »Človek mora najti tako sprostitev, da mu v življenju pomaga.« Z jogo se je vrnil k sebi in k naravi, pravi, saj je ta v njegovem življenju izjemno pomembna. Ne le, ker je proučevanje vremenskih pojavov njegov poklic, temveč ker je navdušen obiskovalec gora. Najpogosteje ga boste srečali na Šmarni gori, na katero se povzpne vsak dan, če mu le službene obveznosti dopuščajo. »Tako najdeš lepe misli v svojem vrtičku in potem lažje prenašaš vsakodnevne težave in zadrege.«
 Spremembe v počutju. »Ugotovil sem, da lahko z jogijskimi vajami in dihanjem vplivam na svoje zdravje.« Poleg organiziranih jogijskih srečanj jogo izvaja tudi doma. Če je le mogoče, vsak dan, razen v zadnjem času, ko mora biti zaradi težav s hrbtenico malce nežnejši, tako da pridejo v poštev le manj zahtevni položaji. »Postal sem bolj umirjen, premislim, preden se odzovem, in znam usmerjati svoj um; tako je v mojem življenju manj stresnih razmer.« Več ima moči in volje, pravi, in na vse v življenju se pripravlja z veseljem, tudi na manj prijetna opravila. Pomembno je pač, iz kakšne perspektive gledaš. »Če delaš samo za denar, potem težko delaš z veseljem, treba je videti bistvo.« In najti v tem zadovoljstvo. »Včasih je kakšna stvar težja, včasih lažja, če se obrneš k sebi, v vsaki vidiš smisel.« Tako kot pri vremenu, recimo.

Več v Jani št. 33, 17.8.2010