Alter

Majevski horoskop

P.P.
4. 1. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Datum 21. 12. 2012 že nekaj časa razburja svet. Takrat naj bi se namreč po majevskem koledarju končal 5125 let trajajoči cikel, kar so si paniki takoj razložili, da prihaja konec sveta!

Datum  21. 12. 2012  že nekaj časa razburja svet. Takrat naj bi se namreč po majevskem koledarju končal 5125 let trajajoči cikel, kar so si paniki takoj razložili, da prihaja konec sveta! A strokovnjaki za majevsko kulturo mirijo, da v virih te mistične civilizacije ni prav nič takega, kar bi napeljevalo h katastrofalnem koncu, temveč da se bo po tem le začel nov cikel. Maji niso bili le dobri matematiki, ampak so imeli med drugim veliko znanja tudi s področja astrologije. Predlagamo vam, da se poiščete v njihovem horoskopu!

Maji so razvili svoj sistem astrologije, ki temelji na razumevanju časa in prostora. Ti dve dimenziji imata močno simbolno vrednost. Astrologija, kakršno poznamo pri nas, pa temelji na mezopotamski astrologiji, ki so jo sicer preoblikovali tudi Grki in je bolj ko ne prostorska. Znaki se povezujejo z nebesnimi telesi, astrološke hiše se merijo glede na horizont in meridian, poseben pomen imajo razdalje med planeti. Drugače je v majevski astrologiji, kjer je čas znamenje. Osnovna enota je en dan oziroma rotacija Zemlje okoli lastne osi in na tem temeljijo tudi druge enote.

Koledar in astrologija
Najprej poglejmo, kako je z majevskim koledarjem. Ta ni le merilo časa – za Maje je pomenil tudi razumevanje preteklosti in prihodnosti, in to ne le za posameznika, ampak tudi za človeštvo in kozmos. Majevski koledar analizira človeško zavest, je študija kozmičnega načrta, saj je vse, kar se zgodi, del tega načrta. Zato ne preseneča, da je v zadnjem času zbudil tolikšno pozornost javnosti.

Majevska astrologija je precej kompleksna in za zdaj še slabo raziskana ter razjasnjena. Prav zato je več interpretacij, ki se nekoliko razlikujejo. Morda boste v svojih raziskovanjih naleteli na kakšno drugo verzijo, ki vas bo prepričala. Tudi pomen njihovih znakov ni povsem jasen, večinoma so povezani s pomembnejšimi simboli iz njihove kulture. Večina študij majevske astrologije se opira na majevsko tradicijo, njen pomen in simboliko, ki temelji na vremenu, kulturi, štirih straneh neba ter astronomiji. Interpretacij je veliko, saj tudi simbolika ni vedno natančno razjasnjena.

Sicer pa je majevski koledar sestavljen iz dveh sistemov, ki skupaj sestavljata eksaktnejšo celoto kot naš gregorijanski sistem. Gre za kombinacijo datumov tzolkin in haab. Koledar haab ima približno 365 dni in se uporablja tudi kot osnova za majevske zodiakalne znake. Haab ima 18 mesecev po 20 dni in 19. mesec, ki šteje le pet dni brez imena. Vzeli smo ga za osnovo majevskega zodiakalnega sistema in ohranili originalna majevska poimenovanja. Torej, vas zanima, kaj ste po majevskem horoskopu?

Chen: 2.– 21. januar
Rojeni v tem znaku ste ljudje noči. Vaš najproduktivnejši del dneva je od mraka do zore. V tem času izkoristite energijo, ki jo imate na voljo in jo dobivate iz kozmosa. Imate naravno afiniteto do energije lune. Če boste nosili mesečev kamen, boste izboljšali povezavo z lunarnimi energijami. Usmerjeni ste proti zahodu. Če boste meditirali obrnjeni na to stran neba, bo za vas še posebej ugodno.

Yax: 22. januar–10. februar
Rojeni v tem znaku se še posebej dobro ujamete z rojenimi v znaku yaxkin. Vaš vladajoči planet je Venera in po naravi ste nežni ter ljubeči. Izkoristite svoje sposobnosti nosilca miru in v svojo okolico vnašajte harmonijo. To je velik dar v teh časih in svetu lahko prinesete veliko dobrega. Vaša smer je jug.

Sac: 11. februar–2. marec
Rojenim v tem znamenju so še posebej pri srcu svetle ure dneva. Prebujajoče se jutro je čas posebne energije. Takrat si vzemite dovolj časa zase, saj ste ob tem času dovzetni za največ modrosti. Vaša smer je sever, žival je žaba. Žabe lahko hitro skočijo z ene ravni zavesti na drugo. Sprejmite spremembe, ki vstopajo v vaše življenje, saj je vaša moč prav v njih

Keh: 3.–22. marec
Rojeni v tem znaku čutijo posebno naklonjenost do narave in naravnega ravnovesja. S svojim zgledom lahko pomagate ohraniti naš planet. Imate energijo ognja in rdeča barva je vaša energetska barva. Sprejmite svoje moči in danosti ter izpustite svojo ognjeno energijo. Meditacija in gozd vam bosta pomagala razviti vaše talente. Vaša smer je vzhod in žival jelen.

Mak: 23. marec–11. april
Rojeni v tem znaku so največja skrivnost majevske astrologije. Pomen znaka je namreč najmanj raziskan od vseh znakov. In ker je Mak skrivnosten, ste zato tudi vi nekoliko skrivnostni. Ste zakriti in zaprti, morda se držite kar malo zase. Vaša številka je 3, ki ji lahko pripišemo številne reference in simbole. Povezujemo jo z božanstvenim, ravnovesjem in popolnostjo.

Kankin: 12. april–1. maj
Zaznamujeta vas tako sonce kot zemlja. Naklonjenost čutite do obeh – do solarnih energij in trdne podlage pod nogami. Meditirajte obsijani s sončnimi žarki in dopustite modrosti, da najde pot do vas. Meditirajte tudi v jami ali vsaj sem in tja obiščite kakšno jamo. Tako boste začutili v sebi neizmeren mir. Vaša totemska žival je pes, še posebej kakšna rumena pasma. Psi so znani po zvestobi in izjemni notranji moči.

Muwan: 2.–21. maj
Povezani ste tako z ognjem kot vodo. Sprejmite ta dva elementa. Še posebej ob nevihti, kadar se prepletata v obliki bliska in dežja. Nevihte so čas vaše največje moči. Vaša totemska žival je sova, ki so jo Maji poznali kot tarnajočega ptiča. A sove imajo neverjeten vid, izkoristite to.

Pax: 22. maj–10. junij
Totemska žival za vaš znak je jaguar, ki je bil v majevski kulturi izredno pomemben, saj je predstavljal vodjo. Vaše voditeljske sposobnosti so izjemne. Sprejmite to moč. Ste precizni in imate konstanto moč. Uporabite te danosti in si dopustite ravnovesje. Vaš element je sopara – mešanica zemlje, vode in ognja. Združite te tri elemente v svojem življenju.

Kayab: 11.–30. junij
Rojeni v tem znaku čutijo posebno navezanost do  lune in naklonjenost do duhovnega prizadevanja.  Ves čas iščete globlji pomen v vsakodnevnih situacijah, vaša totemska žival je želva, ki ima simbolni pomen prenašalca starih modrosti.

Kumku: 1.–20. julij
Vaša narava je dvojna. Prav verjetno je, da drugo perspektivo vidite zelo jasno in spoštujete modrost dveh zornih kotov. Vaša totemska žival je krokodil, ki ima velik preživetveni nagon ter potrpežljivost. Sprejmite stabilnost. Spremembe v okolici na vas ne vplivajo. To je velik dar.

Wayeb: 21. julij–25. julij
Rojeni v tem znaku so nekakšna anomalija majevske astrologije in njihovega zodiakalnega sistema. Wayebov razpon je pet dni. V obdobju tega znaka so Maji čutili naravno ravnovesje. To je bil čas, ko so druge sile prišle v ospredje. Če ste rojeni v tem znaku, to ne pomeni, da ste rojeni pod nesrečno zvezdo, ampak da ste tesneje povezani z drugimi svetovi. Ste sposobni izjemne senzoričnosti.

Pop: 26. julij–14. avgusta
Rojeni v tem znaku so rojeni vodje. Imate jasna pogled in vizijo ter odgovornost do soljudi, ki jih zelo čutite. Vaš dar je, da druge vodite. Tesno ste povezani z zemljo in zemeljska meditacija bo še okrepila vaše sposobnosti!

Wo: 15. avgust–3. september
Rojeni v tem znaku si delijo podobnosti z znakoma Chen in Sac. V nočeh lahko spoznate marsikatero skrivnost, vaša totemska žival pa je žaba. Ker zato lahko skačete med zavestmi, ste skrivnostna oseba, ki išče skrite modrosti.

Sip: 4.–23. september
Rojeni v tem znaku čutijo močno naklonjenost do ognja in zraka. Vaša totemska žival je jelen, ki je simbol miline in povezanosti z gozdom. Je plemenit voditelj v gozdu. Ponotranjite energijo miline in plemenitosti. Vaša barva je rdeča.

Sotz: 24 september – 13 oktober
Rojenim v tem znaku pripadata dva živalska totema – netopir in riba. To je zanimiva kombinacija, ki vam daje sposobnost prostega gibanja tako po zraku kot po vodi. Ali ste vedeli, da so netopirji zelo občutljive živali z močno intuicijo in senzibilnostjo. Poleg tega so tesno povezani z materjo zemljo, vsak dan se tako vračajo v njeno jedro na vsakodnevni počitek. Ribe pa predstavljajo podzavest in globino. Kombinacija ribe in netopirja, ki se združuje, vam daje močno intuicijo, ki ostalim ljudem ni dana.

Sec: 14. oktober–2. november
Povezani ste z dvema elementoma: zemljo in zrakom. Navdušuje vas vse, kar je povezano z zrakom in stvarmi nad nami. Zrak je element mentalne energije in zemlja energija praktičnosti. Med obema imate možnost pobrati le najboljše. Izkoristite to.

Xul: 3.–22. november
Vaša totemska žival je pes, ki je bil v majevski kulturi zelo pomembna žival. Verjeli so, da psi usmerjajo ljudi v naslednje življenje. Rojeni v tem znaku imajo torej lastnosti psa: zvestoba, moč, predanost. So tudi močno povezani z življenjem po življenju in svetovi, ki so onkraj.

Yaxkin: 23. november–12. december
Rojeni v tem znaku so povezani z majevskim božanstvom sonca Ah Kinom, ki jih je varovalo pred temnimi silami, boleznimi in sušo Zato so rojeni zdravilci. Tako lahko večkrat ugotovite, da vaše besede na druge delujejo zelo pomirjujoče. A vaša slaba lastnost je dvom. Naučite se zaupati.

Mol: 13. december–1. januar
Rojeni v tem znaku so povezani z elementom vode. Po majevskem prepričanju so tisti, ki lahko prikličejo dež. Zato posvetite kar nekaj naklonjenosti vremenu in temu, kako vremenski vzorci vplivajo na vas. Vaša žival je jaguar, ki je žival moči in predstavlja skrivnost šamanov ter moč vodij. Čutite oboje.