Alter

Hujšanje brez diete

Katja Božič
25. 1. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Američan Jon Gabriel je v dveh letih shujšal kar sto kilogramov brez kakršnekoli diete in pretiranega fizičnega treninga ter o tem napisal knjigo The Gabriel method. V zelo kratkem času je postala prava prodajna uspešnica po vsem svetu in biblija za vse, ki se že leta borijo z odvečnimi kilogrami.

Američan Jon Gabriel je v dveh letih shujšal kar sto kilogramov brez kakršnekoli diete in pretiranega fizičnega treninga ter o tem napisal knjigo The Gabriel method. V zelo kratkem času je postala prava prodajna uspešnica po vsem svetu in biblija za vse, ki se že leta borijo z odvečnimi kilogrami. Gabriel je bil gost v številnih najpopularnejših oddajah po svetu, na spletu pa najdemo ogromno pričevanj ljudi, ki se jim je z njegovo metodo končno uspelo rešiti težkega bremena in si spremeniti življenje. V čem je skrivnost?

Pred kratkim sem srečala znanko. Pred približno petimi leti je imela manekensko postavo, potem pa se je zredila in nikakor ji ni uspelo doseči idealne teže. Zdaj se ji spet približuje in vsa srečna ter zadovoljna mi je začela navdušeno razlagati o knjigi The Gabriel method, po kateri se ravna že pol leta. Rezultati so bili v začetku skoraj neopazni, zdaj pa so iz dneva v dan opaznejši. 

Življenje z več kot 180 kilogrami. Jon Gabriel natančno ve, skozi kakšne agonije in razočaranje gredo debeli ljudje, saj je še pred nekaj leti tehtal več kot 180 kilogramov. »Preskusil sem dobesedno vsako dieto pod soncem, da bi se znebil kilogramov, zapravil sem pravo bogastvo za razne holistične terapije in najrazličnejše alternativno zdravljenje, tedne preživel pri svetovno znanem nutricionistu dr. Robertu Atkinsu v New Yorku, a rezultati so bili vedno le kratkotrajni. Vseh napotkov sem se natančno držal, v začetku je vse delovalo zelo hitro, ponavadi sem hitro izgubljal kilograme, potem pa se je ustavilo. Bil sem razočaran in izgubljal sem moč, da bi se še naprej bojeval proti skušnjavam, v katere me je spravljala hrana. V nekaj tednih sem ponavadi dobil nazaj vse kilograme, ki sem jih prej s trudom izgubljal nekaj mesecev. Včasih sem bil kar naprej lačen, ne glede na to, koliko sem pojedel. Moje življenje je bilo pogosto nočna mora. Debelejši ko sem postajal, bolj sem bil lačen in moje življenje se je vrtelo v začaranem krogu.« Vse do usodnega 11. septembra 2001.

Prelomnica. Na ta dan si je rezerviral let iz Newarka v New Yerseyju v San Francisco, saj je moral na pomemben poslovni sestanek. Poletel naj bi prav z letalom United Airlines flight 93, ki so ga potem ugrabili teroristi – potniki so jih na koncu prisilili, da so namesto na enega od pomembnih objektov v Washingtonu strmoglavili na polju v Pensilvaniji. Vendar si je Gabrielov poslovni partner v zadnjem trenutku premislil in mu kupil cenejšo vozovnico za popoldanski let; tako je Gabriel za las ušel smrti. »Rad verjamem, da so na to vplivale višje sile,« se smeji. Ta izkušnja ga je prepričala, da mu je dalo življenje še eno možnost in da lahko uresniči svoje sanje. Najbolj od vsega si je želel shujšati in biti postaven kot v srednješolskih letih. Vrnil se je k svojemu mladostnemu raziskovanju (čeprav je sicer diplomiral iz ekonomije in bil uspešen finančni svetovalec, je nekdaj sodeloval tudi v raziskovalnem projektu iz biokemije skupaj s svetovno znanim biokemikom dr. Josejem Rabinowitzem). Želel si je razumeti in odkriti prave vzroke za svojo debelost. Ure in ure je preživel za knjigami – raziskoval je biokemijo, nutricionizem, nevrobiologijo, psihologijo, meditacijo, hipnozo, nevrolingvistično programiranje, tajči, či gong, lotil se je celo kvantne fizike. »Odkril sem nekaj neverjetnega, in sicer da ima naše telo nekakšno stikalo za maščobo. To je del našega genetskega programa, ki smo ga podedovali od prednikov. Ko je to stikalo prižgano, skorajda ni možnosti, da bi se znebili kilogramov in to stanje obdržali, vsaj ne dolgotrajno. Toda če to stikalo lahko izklopimo, želi telo biti suho in izguba teže postane avtomatska. Preprosto imamo manj skušnjav po hrani, metabolizem postane hitrejši in telo zelo učinkovito porablja maščobo,« pravi.

Več v Jani št. 4, 25.1.2011