Alter

Navdih ji je bil Nick Vujicic

Katja Božič
16. 3. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Video o življenju neverjetnega Nicka Vujicica, fanta, ki se je rodil brez nog in rok, a s svojo zgodbo navdihuje milijone, je finalistki lanskega televizijskega šova Slovenija ima talent Faniki Križaj pred dvema letoma spremenil življenje.

Video o življenju neverjetnega Nicka Vujicica, fanta, ki se je rodil brez nog in rok, a s svojo zgodbo navdihuje milijone, je finalistki lanskega televizijskega šova Slovenija ima talent Faniki Križaj pred dvema letoma spremenil življenje. Po zlomu stegnenice je že obupovala nad tem, da bo spet hodila in da se ji bodo sanje o pevski karieri kdaj uresničile. Ko pa je videla Nickove neverjetne moč, pogum in vztrajnost, je vedela, da si meje v življenju postavlja sama, ne njeno telo. Naredila je prvi korak in bila za to bogato poplačana. Kot ena od pevk v zboru za gospel bo nastopila tudi na vseh petih dogodkih z Nickom Vujicicem v Sloveniji, česar se neizmerno veseli.

Fanika, ki se je rodila s cerebralno paralizo, je s trmo in vztrajnostjo shodila pri štirih letih. A je zaradi težav z nogami kar dvakrat končala na invalidskem vozičku. Tudi ona je tako kot Nick doživljala nesprejemanje v okolici, zaradi česar se tudi sama ni mogla sprejeti. Ko si je pred dvema letoma zlomila stegnenico in bila drugič v življenju privezana na invalidski voziček, je bila to zanjo ena najtežjih preizkušenj.
Kakšna osebnost! »Bila sem v depresiji in odvisna od drugih.« Prijateljičina e-pošta z videoposnetkom o življenju Nicka Vujicica je prispela kot naročena! »Ves konec tedna sem si ogledovala videoposnetke na internetu in si rekla, vau, kakšna osebnost, kakšna moč duše! Prav občudovala sem ga in ugotavljala: ni telo tisto, ki odloča, kako naj bi živeli. Prej se mi je zdelo, da se mi je v življenju začelo vse ustavljati, po ogledu filmov o Nicku pa sem ugotovila, da se pravzaprav ustavljam sama, moj zlom je bil dokaz za to. Od mene je bilo odvisno, ali bom šla korak naprej in naredila, kar mi narekuje duša, torej da bom stopila na oder in začela peti, ali pa se bom sprijaznila z drugo možnostjo, ki mi ni bila tako všeč – z delom v pisarni. Takrat sem nehala iskati izgovore v nogah, saj konec koncev ne pojem z nogami, ampak z glasilkami, zbrala sem pogum in se prijavila na prvo pevsko delavnico v juliju in še na drugo, takoj v avgustu, h glasbenici in vokalistki Mateji McKenzie.« Tam je dobila prve potrditve, da je na pravi poti. Nedolgo zatem smo jo že lahko občudovali v oddaji Slovenija ima talent.
Nick prihaja v Slovenijo.  In prav Mateja Mckenzie jo je, ne da bi vedela, da je bil pravzaprav Nick povod za Fanikino petje, poklicala in povabila k sodelovanju pri obisku Nicka Vujicica v Sloveniji. »Že ko sem gledala filme o njem, sem si ga želela spoznati. Ne bi si mislila, da se bo to zgodilo tako hitro. Komaj čakam, da se mu zahvalim za darilo, ki mi ga je dal! Je pa res, da če sama ne bi bila pripravljena na spremembe, mi tudi njegova zgodba ne bi pomagala. Že kdaj prej sem slišala presunljivo zgodbo o dosežkih kakšnega invalida, pa se me ni kaj posebej dotaknila,« razlaga z nenehnim nasmehom na obrazu. S stočlanskim zborom za gospel so že imeli prvo vajo. »Vsa sem v pričakovanju. Je pa zanimivo, kako se mi je hkrati s tem začelo odpirati tudi na drugih področjih. Ko že misliš, da si dobil najboljše, vidiš, da za tem prihaja še nekaj lepšega.« Trdno je odločena, da vztraja na glasbeni poti. Bolj ko je stabilna v sebi, trdnejša je na nogah. »Pred nastopi imam še malo treme in se mi noge tresejo, zato še vedno sedim, ampak čutim, da sem čedalje močnejša!« Med drugim je dobila kar nekaj ponudb, da bi s svojo zgodbo spodbujala druge, a pravi, da je za to še čas. Najprej si želi samo peti in posneti album.  Kaže, da do tega ni več tako daleč. »Včasih me ljudje sprašujejo, kaj me drži pokonci, kako naj oni dosežejo, kar si želijo. Ko ugotoviš, da te omejujejo lastna prepričanja o tem, kaj zmoreš in česa ne, si že zmagal. Takrat lahko začneš premikati meje in greš po svoji poti!«     Gospel

Nick Vujicic, ta neverjetni motivator, prihaja v Slovenijo na povabilo društva Zaživi življenje. V petih mestih – Ptuju, Kopru, Mariboru, Kočevju in Ljubljani  – bo povedal svojo zgodbo o tem, kako se je nekoč spopadal s črnim scenarijem za svojo prihodnost in kako je našel svobodo za življenje, kjer ni meja. Vstopnina na dogodek, ki ga bo spremljal 100- članski zbor za gospel, je simbolična.