Alter

Stoodstotno ženska

Katja Božič
6. 7. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ženske imamo danes toliko opravil in zadolžitev - od službe do skrbi za družino in dom, da pozabimo nase, pozabimo biti ženske. A za to, da se počutimo izpolnjene, ni treba veliko, pravi Savina A. Ritter, mednarodna mojstrica za jogo obraza, avtorica knjižne uspešnice in joge face force, nutricionistka, strastna raziskovalka notranje moči, čistih energij in večne mladosti.

Ženske imamo danes toliko opravil in zadolžitev – od službe do skrbi za družino in dom, da pozabimo nase, pozabimo biti ženske. A za to, da se počutimo izpolnjene, ni treba veliko, pravi Savina A. Ritter, mednarodna mojstrica za jogo obraza, avtorica knjižne uspešnice in joge face force, nutricionistka, strastna raziskovalka notranje moči, čistih energij in večne mladosti. Na začetku junija je v tridnevnem tečaju v hotelu Kempinski v Savudriji svoje izkušnje in skrivnosti delila z več kot šestdesetimi slovenskimi ženskami ter nas povabila zraven.

»Tu ni nobene mistike,« je povedala Savina. »Prav je, da vemo, kdaj je pomembno kaj narediti. Kaj naj jemo, da se bomo dobro počutile, kako si razstrupimo telo, kako se negujemo, obnavljamo in gibljemo.« Tako smo skupaj odkrivale delčke teh zakonitosti ter si skušale kar največ zapomniti in zapisati.

Samoodpovedovanje nima smisla. »Ženskam bi rada povedala, da je v življenju najpomembneje spoznati, kaj bi sploh rade, in ugotoviti, kaj je tisto, kar nam resnično škoduje. Ter se odpovedati stvarem, ki niso najboljše. Na življenje je treba gledati holistično, celostno. Samoodpovedovanje  nima nobenega smisla. Kaj ti pomaga, če se ob službi vse dneve posvečaš telovadbi in si ob tem nesrečen, ker pogrešaš recimo branje. Več je pravil, težje je živeti. Privoščiti si je treba vsakega po malo,« je razložila Zvezdana Mlakar, ki se nam je pridružila. Igralka je svojo menopavzo spremenila v drugo pomlad in pri dvainpetdesetih letih poka od zadovoljstva. To se ji je posrečilo s korenitimi spremembami življenja, o katerih smo sicer lahko že veliko prebrali. Med drugim je bilo za njeno preobrazbo ključno prav srečanje s Savino. Povedala ji je namreč za dr. Sanjo Toljan iz Zagreba, ki se ukvarja z zdravljenjem z bioidentičnimi hormoni. Tam je izvedela, da samo s hormoni ne bo šlo, da je za spremembe treba tudi telovaditi, paziti na prehrano in uvajati prehranska dopolnila. Pri prihrani ji je spet prišla na pomoč Savina s svojimi nasveti. Ob telovadbi z osebnim trenerjem si je pomagala z obrazno jogo (ki prav tako spodbuja delovanje hormonov in zmanjšuje gube). Tako je sklenila pomemben krog dejavnikov in ti so z njeno močno voljo ter vztrajnim delom pripomogli k spremembam. »Ker se vsega tega držim, se počutim odlično,« je bila zadovoljna.

Znanje za sodobno žensko. »Z obrazno jogo sem se seznanila že v Novi Gorici, vendar učnih ur nisem imela časa končati,« nam je zaupala modna oblikovalka in vinarka Valerija Simčič Kalan, ki smo jo prav tako srečali v Savudriji. »Toliko imamo najrazličnejših opravil, da pozabimo na svojo ženskost, zato sem se razveselila celostnega programa. Ženske spodbuja, da začnejo malo globlje razmišljati o sebi.« Skupaj smo se tako izobraževale in vadile ženske najrazličnejših poklicev. »Na moje tečaje prihajajo celo ženske več generacij – mame denimo pripeljejo hčere.  Najprej pridejo zaradi videza, potem pa ugotovijo, da je obrazna joga več kot to. Ženske učim brati z obraza. Obraz je najboljši diagnostični aparat na svetu. Za prebiranje stanja ter zdravja notranjih organov in žlez ga od nekdaj uporabljajo tako v ajurvedi, tradicionalni kitajski medicini kot v vseh starodavnih in holističnih oblikah zdravljenja.« Že nekaj časa sodeluje z indijskimi nevrokirurgi in vedno bolj spoznava, pravi, kako ključen del telesa je obraz in koliko ključavnic odpira.

Obraz je naš zemljevid. Nekaj smo jih skušali odpreti skupaj. Pozorni opazovalci nas lahko preberejo že na prvi pogled, obraz namreč izraža naše počutje, stanje duha. Savina pa je po intenzivnem treningu obraznih mišic razložila, da je obraz pravzaprav zemljevid, s katerim je mogoče izvedeti vse naše kvalitete ter celo potek našega življenja. Obraz naj bi torej izražal našo usodo.
Nadaljevali smo z vadbo, ki kaže vedno več pozitivnih učinkov – jogo face force, s katero hkrati treniramo mišice obraza in telesa, najučinkovitejše dihalne tehnike in notranjo alkimijo (obnavljamo in uravnavamo hormonski sistem, gladimo gube, oblikujemo postavo, odpiramo meridiane in še in še bi lahko naštevali). »Bistvo te vadbe je, da oživimo celoten endokrini sistem, saj je od tega odvisno vse!« Ko je Savina predstavila vaje prvim tečajnicam, so bile te tako navdušene, da se je iz tega razvil reden trening. S strokovnjaki pa je začela tudi medicinsko preverjati učinke.

Prava informacija v pravem trenutku. Poučile smo se tudi o bioidentičnih hormonih, zdravi živi prehrani, prehranskih dodatkih – superživilih in ne nazadnje o tem, kako najučinkoviteje razstrupimo telo. Vmes pa je bilo dovolj časa za spoznavanje, izmenjavanje izkušenj in modrosti. Kajti poleg vsega naštetega je za izpolnjeno žensko zelo pomembna dobra in prava informacija v pravem trenutku!  Nekaj malega o tem, kar smo izvedele, lahko preberete v okvirčkih.