Alter

Vse, kar lahko izgubiš, je bolečina

Roberta Zgonc
14. 2. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V društvu za vseživljenjsko pomoč »Poglej!« so se zbrali strokovnjaki in ljudje, ki so sami premagali različne oblike stisk, da bi drugim sporočili: »Poglej, če je meni uspelo, lahko uspe tudi tebi. Vsakdo je lahko v stiski in nič ni narobe, če prosi za pomoč. Ne bodi sam s stisko, poišči nas.«

V društvu za vseživljenjsko pomoč »Poglej!« so se zbrali strokovnjaki in ljudje, ki so sami premagali različne oblike stisk, da bi drugim sporočili: »Poglej, če je meni uspelo, lahko uspe tudi tebi. Vsakdo je lahko v stiski in nič ni narobe, če prosi za pomoč. Ne bodi sam s stisko, poišči nas.« Ponujajo ne samo strokovno pomoč, temveč tudi človeški stik in umetniške ter terapevtske delavnice, predavanja, družabno življenje, šport in rekreacijo. Začeli so spletati mrežo in želijo si, da bi postala gibanje in priložnost za lepo druženje. »Če je uspelo meni, zakaj ne bi tudi tebi,« sporočajo tisti, ki se jim je posrečilo pobegniti iz pekla stiske. Med njimi so številni znani Slovenci. Naslednje srečanje društva bo obiskal humorist Denis Avdić, ki bo povedal, kako je svoje stiske ubogega vojnega begunca iz Bosne premagal s humorjem, in postal priljubljen zvezdnik.

Renata Ažman, predsednica društva Poglej!, ki je javnosti najbolj znana kot avtorica knjige Depra, s katero je pomagala odstreti stigmo bipolarne motnje in sama sebi pomagala z metodo terapevtskega pisanja, v svojem značilnem, s humorjem obarvanem slogu sporoča: »Poglej, ne me j...., če je meni uspelo, lahko uspe tudi tebi!« S tem hoče slikovito povedati, kaj je cilj društva, kdo ga je ustanovil in komu je namenjeno.

Tudi znani imajo težave. Društvo Poglej! je bilo formalno ustanovljeno novembra, december je minil v organiziranju dejavnosti, sledila so prva mesečna druženja, ki so vsako tretjo soboto v mesecu ob 19. uri v dvorani Sonček v Šiški. Udeležba je brezplačna. Srečanje je namenjeno medsebojnemu spoznavanju in iskanju poti iz stiske. Vabili bodo uspešne Slovence, ki bodo pripovedovali o tem, kakšne težave so imeli in kako so jih premagali. Doslej sta gostovali Vlasta Nussdorfer in Manca Košir. »Namenoma vabimo javnosti znane osebe, da bi ljudem pokazali, da imajo tudi ti ljudje težave in stiske ter da nam povedo, kako so se iz njih izvlekli, poleg tega jim je tudi uspelo v življenju. Vsi vemo, da lahko stroka na začetku pri premagovanju stiske do nekje pomaga, za naprej pa nujno potrebuješ sočloveka. Ta druženja so namenjena temu, da občutiš, da v stiski nisi sam na svetu, da so stiske rešljive in da domov odideš z novim upanjem in novimi načrti za prihodnost,« pravi Renata. 

»Poglej!« društvo za vseživljenjsko pomoč
telefon: 030 255 279
e-pošta: poglej.pomoc@gmail.com
Srečanja in telovadba so v dvorani Sonček, Trg komandanta Staneta 5, Ljubljana Šiška.
Račun za morebitne donatorske prispevke: 0201 3025 9650 583

Več v Jani št. 7, 14.2.2012