Alter

Džotiš je avtokarta, pot izbiramo sami

Alenka Cevc
24. 8. 2015, 22.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Obiskali smo Zarjo Fišter, zgovorno 34-letno profesorico razrednega pouka in mojstrico džotiša, vedske znanosti oziroma, »po domače«, kar indijske astrologije.

Zarja je študirala džotiš pri Kseniji Rašković Nassif, ki je vodja študija džotiša na Duhovni akademiji Hrvaške, s sedežem v Mariboru. Zaradi študija je tudi večkrat potovala v Indijo. »Najprej sem bila nad deželo, pravzaprav njenimi prebivalci, razočarana in žalostna, saj tam nisem našla take Indije niti Indijcev, kot to opisujejo Vede. Po premisleku sem ugotovila, da je to logično, saj je čas od nastanka Ved in džotiša zelo ostarel, le jaz, večni optimist, sem pričakovala … nemogoče. Doletela me je streznitev. Toda izjemno sem hvaležna, da nam je Indija ohranila vsa ta znanja. Najtežje mi je bilo dojeti, da so tudi Indijci 'zaspali' v religiji in pozabili na bistvo, in to je, da je bog v nas, ne zunaj nas. Ne bomo ga našli v cerkvah, v kipcih in svetinjah.«

Če dežuje, vzemi dežnik. Ali džotiš lahko napove prihodnost? »Ne! Džotiš ni namenjen prerokovanju, vedeževanju, temveč spremembi. Naj ponazorim to z vremensko napovedjo. Če je napovedano deževno vreme, lahko, kadar gremo od doma, s seboj vzamemo dežnik ali pa tudi ne. Torej mi izbiramo. Tako je tudi z džotišem, ki je le neke vrste usmeritev. Poglejte, bom povedala primer: kadar se ti odpre 8. hiša, je to povezano s karmičnimi zapleti, življenje postane kot centrifuga in ti si potegnjen vanjo. Lahko se ti začnejo dogajati izsiljevanje, tabuji, lahko bankrotiraš ali se predajaš ilegalnim dejanjem ali pa nepotešenim seksualnim užitkom. Vsekakor pa je 8. hiša odlična možnost in čas, da se človek posveti raziskovanju česarkoli, spremembam, izobraževanju na neraziskanih področjih, razvoju intuicije in še čemu. Čas 'odprte' 8. hiše je izjemno primeren za preobrazbo. Džotiš človeku ponuja preventivo, napovedi prihodnosti pa ne. Če sprašujete džotiš za prihodnost, je to tako, kot bi avtokarto spraševal, kako do Rima. Avtokarta tega ne ve, pokaže ti le vse poti do tja, ti pa izbereš, po kateri boš potoval – torej si ti ustvarjalec,« je s prispodobo razlagala Zarja.

Članek v celoti lahko preberete v Zarji št. 10, izid 25.8.2015