Zdravje

Ko smo zdravi, imamo vse: Lekarniška zbornica Slovenije se pridružuje Dnevu zdravja

Oglasno sporočilo
5. 4. 2024, 08.42
Posodobljeno: 5. 4. 2024, 10.10
Deli članek:

Reka »Zdrav duh v zdravem telesu« in »Bolezen pride z brzovlakom, zdravje pa s počasnim korakom« sta dokaz, da so se pomena skrbi za zdravje dobro zavedali že naši predniki. V času, ko so pereč problem bolniške odsotnosti z dela in duševno zdravje mladostnikov, je skrb za zdravje toliko bolj aktualna.

»Farmacevti v lekarnah, strokovni sodelavci Lekarniške zbornice Slovenije nenehno ozaveščamo ljudi o pomenu zdravega načina življenja, telesne aktivnosti in duševnega zdravja, saj je to ključno za naše dobro počutje in blaginjo. Zavedati se moramo, da kljub napredku v medicini, farmaciji in tehnologiji zdravje ni nekaj samoumevnega, ampak gre za celostno skrb in navsezadnje odnos do nas samih,« poudarja predsednica Lekarniške zbornice Slovenije mag. Darja Potočnik Benčič. Tudi o tem ozavešča dan zdravja, ki ga 7. aprila pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije obeležujemo od leta 1948. Zdravje je stanje telesnega, duševnega in socialnega blagostanja ter ne le odsotnost bolezni ali napake. Z različnimi aktivnostmi po svetu se organizacije in združenja osredotočajo na pomembnost skrbi za zdravje posameznika in družbe.

Preventiva težko prepreči vse zdravstvene zaplete. Takrat  ključno vlogo igrajo zdravstvo in lekarne. »Lekarne so ključni steber v našem zdravstvenem sistemu, ki zagotavljajo strokovno podporo pri pravilni, varni in učinkoviti uporabi zdravil in storitve za ohranjanje zdravja. S svetovanjem, oskrbo z zdravili ter izobraževanjem o pravilni uporabi zdravil in preventivnih ukrepih lekarne skrbijo za dobrobit posameznikov in skupnosti,« dodaja mag. Darja Potočnik Benčič.

Ob dnevu zdravja tako v Lekarniški zbornici spodbujajo vse, da se aktivno vključijo v skrb za svoje zdravje in izkoristijo dostopne storitve lekarn. »Zdravje je naša največja vrednota, zato je pomembno, da mu namenimo ustrezno pozornost in skrb,« še izpostavlja sogovornica. Ob tem poudarja tudi pomen storitve brezšivna skrb, v okviru katere pacienti prejmejo farmacevtsko obravnavo in neprekinjeno oskrbo z zdravili, ko prehajajo med različnimi ravnmi zdravstvenega varstva. To omogoča boljše sodelovanje bolnikov pri zdravljenju z zdravili in boljše izide zdravljenja.

V Sloveniji imamo 350 lekarn na primarni ravni zdravstvene dejavnosti in 27 bolnišničnih lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti. Osnovni namen lekarniške dejavnosti je namreč zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanje glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe, pacientom in ostalim zdravstvenim delavcem. Poleg tega pa lekarniška dejavnost zagotavlja tudi farmacevtsko obravnavo pacientov za ohranjanje zdravja in doseganje pričakovanih kliničnih, humanističnih in ekonomskih izidov zdravljenja z zdravili.