Zdravje

Stran z maščobo na trebuhu

NINA KOVAČ / revija Bodi zdrava
26. 3. 2024, 17.00
Deli članek:

Če vprašamo ženske, kateri je njihov najbolj problematični del telesa, pogosto dobimo podoben odgovor: trebuh. V neki večji raziskavi je kar 65 odstotkov žensk navedlo, da so nezadovoljne z videzom svojega trebuha.

revija zvezde
telovadba

Maščobne blazinice na trebuhu niso le neprivlačne na pogled, temveč prinašajo tudi velika zdravstvena tveganja. V nasprotju s podkožnim tkivom (subkutana maščoba) na rokah ali nogah je maščoba okoli trebuha (visceralna maščoba) zelo aktivno tkivo, ki izloča različne škodljive hormone. Ti povzročajo vnetja, sladkorno bolezen in hormonsko pogojene vrste rakavih bolezni ter poleg tega zvišujejo krvni tlak.

Kaj lahko storimo za začetek, da se znebimo nadležnih blazinic?

*Polnozrnato namesto čipsa

Vsi, ki bi radi izgubili kilograme okoli trebuha, morajo jesti manj mastne, zato pa toliko več z balastnimi snovmi bogate hrane. Mednjo uvrščamo polnozrnate izdelke (kruh, testenine ali riž), pa tudi solate, zelenjavo in stročnice.

*Izogibajte se sladkarijam
Izdelki iz bele moke, hitra prehrana in prigrizki, kot je čips, naj raje ostanejo nedotaknjeni. Enako velja za alkoholne pijače, ki so pogosto prave kalorične bombe. Še posebej zvečer ne bi smeli veliko »grešiti«, temveč omogočiti telesu, da lahko ponoči kar najbolje porablja maščobe.

*Ostanite v gibanju

Brez gibanja ne bo šlo. Vendar vam zato še ni treba teči maratona. Le vsak dan se morate gibati. Pojdite na nordijsko hojo, tecite ali se namesto z dvigalom v višja nadstropja podajte peš. Raziskave dokazujejo, da 150 minut gibanja na teden zadostuje, da naredite nekaj koristnega za svoje zdravje.

*Privoščite si dovolj spanca

Kdor spi manj, avtomatično pridobi več maščobe okoli trebuha, kajti telo veliko maščob porabi predvsem v spanju. Pomanjkanje spanja tudi spodbuja apetit. Pri kroničnem pomanjkanju telo zmanjša izločanje hormona, ki nas nasiti (leptin), in začne sočasno izločati več hormona, ki vzbuja tek (grelin).

Dreamstime
plank, vadba

*Redne vaje za trebuh

Redno aktivirane trebušne mišice avtomatično pritiskajo na želodec in črevesje, kar omogoči zmanjšanje notranje maščobe okoli trebuha. Učinkovite vaje za trebuh so dvigovanje zgornjega dela trupa s tal in sklece.

*Pekoče za vitkost

Čili ni le ostra začimba, temveč tudi topi maščobe. Za to poskrbi kapsaicin, ki lahko za 25 odstotkov poveča izločanje toplote v telesu. Naše telo dvig temperature uravna z izločanjem potu. Pot na koži izhlapi in telo se lahko tako znova ohladi. Ta proces porabi veliko energije – in tako postane čili pravi mojster izgorevanja maščob.

*Prha za osvežitev

Če želite izgubiti maščobo okoli trebuha, morate spodbuditi presnovo in prekrvitev. Zjutraj lahko to storite z izmeničnim prhanjem s toplo in hladno vodo. Telo začnite prhati od spodaj navzgor. To naj traja približno tri minute – najprej s toplo, nato s hladno vodo ter spet toplo in tako naprej. Končati morate s hladno.

*Vodni marš!

Vsak dan popijte od dva do tri litre vode ali neslajenega čaja. To bo spodbudilo izgorevanje maščob.

Najboljši kazalnik odvečne visceralne maščobe je obseg trebuha: od 80 cm naprej pri ženskah že obstaja rahlo tveganje za bolezni srca in ožilja. Od 88 cm obsega naprej pa je tveganje že bistveno večje.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!