Zdravje

Nega kože po 30. letu

Tjaša Kokalj Jerala
15. 2. 2024, 17.00
Deli članek:

Koža se ob vsaki prelomnici, ki ji pravimo desetletje, srečuje z novimi izzivi. Kljub temu da radi rečemo, da so trideseta leta nova dvajseta ali štirideseta nova trideseta, se ob prehodu v trideseta pozna preobrat.

Adobe Stock
Nega kože

V nas samih in tudi v telesu, v katerem prebivamo. Dolge noči, ki smo jih pri dvajsetih preživeli na zabavah, pogosteje nadomestimo s prijetnimi večeri. Razlika med dvajsetim in tridesetim letom postane opaznejša. Koža se sprosti, njene celice pa se obnavljajo počasneje. Tvorba kolagena in ceramida se zmanjša, na obrazu pa se pojavijo prve gubice in nepravilnosti zaradi neustrezne zaščite pred UV-sevanjem. Trideseta leta so tako nekakšen poračun lepotnih in zdravstvenih napak, ki smo jih delali v dvajsetih letih in se to ni nikjer poznalo.

Čedalje bolj se zavedamo zdrave prehrane, nege za boj proti znakom staranja in potrebe po zavestni negi telesa, kar je za nas seveda koristno. Koža potrebuje intenzivnejšo zaščito pred prostimi radikali, prav tako želi biti obogatena z vlago in oskrbljena z bogatimi hranili. Ob tem je pomembno ohraniti njeno elastičnost, povečati tonus kože in preprečiti nastanek gub.

Z upadanjem ravni kolagena in tanjšanjem kože po 30. letu se zmanjšata tudi barierna zaščita kože in naravna zaščita pred UV-sevanjem. Vsi ti procesi vodijo do nastanka gub, izgube sijaja kože in utrujenega videza. Obdobje nege kože po 30. letu je čas za začetek uporabe močnejših aktivnih učinkovin, kot je na primer retinol, ki bodo odpravljale prve znake staranja. Vlažilnim izdelkom lahko dodamo koncentrirane serum z antioksidanti, kot so vitamin C, vitamin E, Q10, AHA-kisline. Za še dodatno oporo pa lahko uživamo tudi kolagenske peptide in vitamin C v prehranskih dopolnilih. S tem bomo kožo izboljševali tudi navznoter, kar se bo poznalo na videzu kože.

IZBOLJŠANA LEPOTNA NEGA

Najpomembnejši del nege kože je redna in dosledna nega. Prvi korak vsake dobre nege pa je čiščenje kože. Z njim odstranimo vso umazanijo, ki se je na koži nabrala čez dan in kožo dobro pripravimo na nadaljnjo nego.

Izdelke je treba prilagoditi tipu kože in kožnim posebnostim ter stanju kože. V različnih obdobjih življenja za nego kože uporabljamo različne vrste izdelkov: vlaženje kože, regeneracija kože, suha koža in podobno.

JUTRANJA NEGA

Jutranja rutina naj bo namenjena vlaženju in zaščiti kože. Dobro je, da v jutranjo nego vključimo vlažilne serume ali serume z antioksidanti, kot je vitamin C. Zelo pomemben korak je zadnji korak pred nanosom ličil, in sicer nanos kreme z zaščitnim faktorjem 30 ali 50.

VEČERNA NEGA

Pri večerni lepotni negi vso pozornost najprej usmerimo v ustrezno in temeljito čiščenje. Mnogi prisegajo na tehniko dvojnega čiščenja obraza. Nato se lahko nanese serum ali booster z denimo retinolom, na koncu pa kožo dobro navlažimo z bogato kremo, ki lahko vsebuje ceramide, peptide ali glicerin. Vse to lahko na koncu še »zaklenemo« v kožo z oljem za obraz.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!