Kifoza, lordoza in skolioza

Zakaj se lahko hrbtenica preveč ukrivi? Kaj so vzroki?

MK
11. 2. 2024, 20.25
Deli članek:

Hrbtenica drži telo pokonci, podpira glavo in varuje hrbtenjačo. Ker je zgrajena iz kar 33 vretenc, ki nosijo težo celega telesa, je tudi najobčutljivejši del okostja.

Profimedia
Gledano s hrbtne strani je hrbtenica običajno navpična.

Z nepravilno držo hrbtenico hitro poškodujemo, z dolgotrajno nezdravo telesno težo pa tvegamo celo njeno trajno ukrivljenost. Normalna hrbtenica ima, gledano s strani, dve krivini. Če imate kifozo ali lordozo, sta ti krivini premočni. Pri kifozi gre za čezmerno ukrivljenost prsnega dela hrbtenice, zaradi česar nastane grba. Lordoza pa prizadene ledveni del hrbtenice in povzroči pretirano vbočenost hrbta. Pogosto se pojavljata kar skupaj.

Kifoza in lordoza

Vzrok za kifozo v otroštvu pogosto ni znan, pri odraslih pa so najpogostejši vzroki zanjo bolezni, ki omejujejo gibljivost, na primer osteoartroza, ali oslabijo vretenca, na primer osteoporoza. Povzroči jo lahko tudi nepravilna drža, zato je treba odraščajoče otroke toliko bolj spodbujati k pravilnemu sedenju v šoli in nošenju ne pretežke šolske torbe na obeh ramenih. Če pa zdravnik opazi kakšno nepravilnost v razvoju hrbtenice, bodo modri starši razmislili o vpisu otroka k športu, ki krepi posebej hrbtenične mišice, denimo k plavanju, gimnastiki, baletu. Kifoza pogosto povzroči lordozo, ker poskuša ledveni del hrbtenice vzpostaviti ravnovesje, ki ga naruši ukrivljenost vrha hrbtenice. Lordoza se tako kot kifoza lahko razvije pri ljudeh s šibkimi trebušnimi mišicami in nepravilno držo. Bolj dovzetni za lordozo ste, če ste pretežki, kajti tako se avtomatično bolj nagibate nazaj, da bi ohranili ravnotežje. Zdravnik vam bo natančneje svetoval, kako lahko izboljšate držo. Izogibati se morate napornim aktivnostim, večkrat pa zelo pomaga tudi fizikalna terapija s krepitvijo mišic, ki podpirajo hrbtenico. Pomembno je, da težav nikoli ne zanemarjate, kajti s čezmerno ukrivljeno hrbtenico ste bolj nagnjeni k drugim težavam s hrbtenico pozneje v življenju, na primer k zdrsu ali pretrganju medvretenčne plošče.

Bolj dovzetni za lordozo ste, če ste pretežki, kajti tako se avtomatično bolj nagibate nazaj.

Skolioza

Gledano s hrbtne strani je hrbtenica običajno navpična. Skolioza pa je nepravilna ukrivljenost vstran, ki hrbtenico najpogosteje prizadene v prsnem ali ledvenem delu. Pogostejša je pri ženskah, zelo pomembno pa je, da jo zdravnik potrdi čim bolj zgodaj, da se preprečijo nadaljnje nepravilnosti hrbtenice. Vidna je lahko ukrivljenost hrbtenice na eno ali drugo stran, očitnejša je ob sklanjanju naprej, boli vas v hrbtu in ne hodite pravilno. V resnih primerih se lahko deformira prsni koš, kar včasih povzroči težave s srcem in pljuči. Ni povsem jasno, kaj povzroča skoliozo, ugotavljajo pa, da ima veliko vlogo dednost. Le redko je ukrivljenost posledica šibkih mišic ob hrbtenici ali živčno-mišične bolezni, na primer cerebralne paralize ali otroške paralize. Se pa zgodi, da je skolioza posledica okvare okostja, na primer neenake dolžine nog. V tem primeru je treba nositi ortopedske čevlje ali povišek v običajni obutvi. Če je skolioza huda in hitro napreduje, vam bo zdravnik predpisal nošenje ortoze, podpornika hrbtenice, ki omeji nadaljnje ukrivljanje. Le redko je potrebna operacija z zatrditvijo prizadetih vretenc ali s poravnavo in učvrstitvijo hrbtenice s kovinskimi palicami in žicami. In da ne pozabimo, tudi pri zdravljenju skolioze zelo pomagajo vsi športi, ki utrjujejo mišice hrbta. Pravzaprav zelo veliko otrok in najstnikov ob redni vadbi skoliozo preraste.

Z vadbo in držo preprečimo bolečine v hrbtu

K preprečevanju vseh vrst bolečin v hrbtu ali v rami pripomorejo Ne pozabite na redno telesno vadbo in shujšajte na zdravo telesno težo. Sedite z vzravnanim hrbtom in z obema stopaloma plosko na tleh. Če uporabljate računalnik, zaslon postavite tako, da so vaše oči v višini njegovega zgornjega roba. Med vožnjo spustite sedež nekoliko nazaj, da podpre hrbtenico in ga nastavite tako, da zlahka dosežete krmilo in pedale. Roke morajo biti sproščene, komolci rahlo pokrčeni, stopala udobno počivajo na pedalih. Ko dvigate, potiskate ali vlečete težji predmet, ga držite čim bližje telesu. Pri dviganju predmetov se ne sklanjajte naprej, temveč dvigajte z močjo nog.