Naravna nega

Lasem pomaga tudi umivanje s cimetom, mleto kavo in kostanjem

Mojca Kopriva
26. 11. 2023, 10.39
Deli članek:

Mnogi šamponi vsebujejo za lasišče dražeče in zelo agresivne snovi, povzročajo srbečico, prhljaj in alergijske reakcije, izsušijo lasišče in zamašijo lasne mešičke.

Dreamstime
Tudi aromatični cimet je primeren za umivanje las.

Sliši se precej nehigienično, da bi si lase umivali brez šampona. Vendar v resnici vse več ljudi prisega na ta način čiščenja las, saj naj bi prinašal same prednosti: od tega, da se izognemo sintetičnim kemikalijam, ki so v šamponih, do blagodejnih učinkov za lasišče. Kaj uporabiti namesto šampona? Obstaja več možnosti.

Kava

Ko presedlamo z običajnih šamponov na naravne, je najtežje zdržati prvih nekaj tednov, saj se ljudje težko navajamo na spremembe. Da si olajšamo ta prehod, je lahko v veliko pomoč mleta kava. Če jo vmešamo denimo med rženo moko, se izognemo neprijetnim vonjavam na lasišču. Kava nevtralizira smrad in dejansko imamo občutek, da so lasje klasično umiti.

Kostanj

Iz kostanja lahko pridobimo gel, s katerim si zelo blagodejno umijemo lase. Za gel potrebujemo približno 20 divjih kostanjev, jabolko, tri žlice lanenih semen in vodo. Kostanje in jabolko na drobno narežemo (skupaj s peščiščem), prelijemo z vodo in na nizki temperaturi kuhamo 25 minut. Tekočino skozi gazo ali cedilo precedimo v drugo posodo, dodamo lanena semena in pustimo nekaj časa. Lanena semena delujejo kot gostilo in ustvarijo gel, imeniten za umivanje las.

Polnozrnata ržena moka

Eno najbolj naravnih sredstev za umivanje las je ržena moka. Vsebuje le malo glutena, zato se ob stiku z vodo ne spremeni v testo. Najbolje je uporabiti polnozrnato moko, saj so v zmletem ovoju žita vitamini in aminokisline, ki koristijo lasišču. Prav tako naj bo moka čim bolj fino zmleta, da ne nastajajo grudice. Enostavno vzamemo štiri do pet žlic moke, jih zmešamo z vodo in nato tekočo maso podobno kot šampon vmasiramo v lase.

Cimet

Tudi aromatični cimet je primeren za umivanje las. Z njim odišavimo domače »šampone«, in sicer ga lahko vmešamo med rženo moko ali glino. Cimet spodbudi prekrvitev lasišča in naj bi celo pospeševal rast las.