Zdravje

Kaj stres povzroči v telesu

NINA KRAJNC / revija Bodi zdrava
17. 9. 2023, 17.00
Deli članek:

Stres je del našega življenja, a ni nujno, da je vedno le slab. Včasih nam namreč da potrebno motivacijo ali pa pripomore k temu, da damo od sebe več, še boljše. Toda neobvladan ali podaljšan stres lahko slabo vpliva na telo, kaže pa se v nepričakovanih bolečinah in drugih simptomih.

Shutterstock
Vpliv stresa na telo

Mišice in sklepi

Stres povzroča bolečino, zategnjenost ali bolečine v mišicah in tudi krče. Vodi lahko tudi do simptomov artritisa, fibromialgije in drugih stanj. Vse to se zgodi, ker stres zniža naš prag bolečine, ki je v takem stanju prenašamo veliko več, kar pa za telo seveda ne pomeni nič dobrega.

Srce in pljuča
Preveč stresnega hormona kortizola lahko poslabša stanje srca in pljuč. Posledice so lahko srčno obolenje, kap, visok krvni tlak in astma. Če vas boli, zateguje v prsih ali čutite razbijanje srca, čim prej obiščite zdravnika, da izključi resno stanje.

Koža in lasje
Če se spopadate z ekcemi, rozaceo ali luskavico, lahko stres vsa ta stanja še poslabša. Privede lahko do izpuščajev in srbenja, povečanega potenja in celo do izgube las.

Črevesje
Stres se zelo hitro pokaže na prebavnem sistemu – od preprostih simptomov, kot so bolečina, napihnjenost, driska in zaprtje, pa vse do zapletenih stanj, na primer do sindroma razdraženega črevesja in refluksa.

Ramena, glava in čeljust
Zdravniki temu pravijo trikotnik napetosti. Stres lahko povzroči napetostne glavobole, zategnjenost v vratu in čeljusti ter krče v vratu in ramenih. Privede lahko tudi do motnje, imenovane TMJ, ki onemogoča pravilno zapiranje in odpiranje čeljusti.

Imunski sistem
Za boj proti boleznim je potreben močan imunski sistem, stres pa zmanjša obrambno sposobnost telesa. Hitreje dobimo prehlad ali gripo, prav tako poslabša obstoječe avtoimunske bolezni, na primer lupus ali vnetje črevesja.

Duševno zdravje
Stres lahko poslabša simptome depresije in zmanjša navdušenje nad aktivnostmi, v katerih običajno uživamo – od vsakodnevnih hobijev do seksa. Ljudje pod stresom tudi manj jejo in se manj telesno gibljejo, kar samo še poslabša simptome. Če se počutite na tleh zaradi stresa, to ni noben osebni poraz. Dogaja se večini od nas, zato se ne bojte prositi za pomoč. Prijateljsko, družinsko ali pa strokovno.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!