NE IGNORIRAJTE ZNAKOV

Krvavitev med spolnim odnosom? Ukrepajte

Mare Koren
4. 9. 2022, 20.12
Deli članek:

Vsak netipičen pojav lahko nakazuje, da je nekaj narobe. Raje preventivno obiščite ustreznega zdravnika in ne čakajte brez ukrepanja.

Dreamstime
Pravila zdravstvenega zavarovanja sicer narekujejo, naj ženska preventivni pregled opravi na tri leta, a ni nič narobe, če je obisk pogostejši.

Te se lahko pojavijo kljub ustrezni skrbi za intimno higieno, saj jih lahko prikličejo tudi velik stres, oslabljen imunski sistem, prehrana s preveč ogljikovimi hidrati in umivanje z alkalnimi mili. 

Nobena krvavitev po spolnem odnosu ni normalna, vendar to ni nujno znak za preplah, pravijo ginekologi. Če se krvavitev pojavi ob spolnem odnosu, je lahko povezana z vnetjem materničnega vratu, lahko pa jo sprožijo tudi tumor, bakterijska infekcija ali celo zunajmaternična nosečnost. Tudi krvavitev tik po spolnem odnosu je lahko znak bolezenskih sprememb materničnega vratu, morda gre za vnetje ali pa za nastanek predrakavih sprememb, včasih je vzrok krvavitve po spolnem odnosu benigni izrastek na materničnem vratu, ali pa okužbe v nožnici. Vzrokov je lahko še več, zato je dobro obiskati ginekologa, da s pregledom materničnega vratu izključi pomembna bolezenska stanja.

Glivično vnetje je težava številnih

Krvavenje pri spolnem odnosu lahko torej povzročijo tudi različne okužbe, med katerimi so zelo pogosta glivična vnetja, strokovno imenovana vulvovaginalna kandidiaza. Z glivičnimi vnetji se srečujejo ženske različnih starostnih skupin, a so za obolenje bolj dovzetne najstnice in ženske s sladkorno boleznijo ali kakšno imunsko supresijo. Gre za eno najpogostejših vaginalnih okužb, kar tri četrtine žensk se s takšnim vnetjem nožnice sreča vsaj enkrat v življenju. V 80 odstotkih je glavni povzročitelj vnetja gliva kvasovka, glavni znaki vnetja pa so srbečica, pekoča bolečina in pojav gostega, kosmičastega izcedka na spodnjem perilu. 

Kako pogosto bi morale obiskovati ginekologa

Pravila zdravstvenega zavarovanja sicer narekujejo, naj ženska preventivni pregled opravi na tri leta, a ni nič narobe, če je obisk pogostejši. Idealno bi bilo, če bi ženske v normalnih okoliščinah to naredile vsaj enkrat na leto. Ginekološki pregled naj bo torej preventiven, in ne kurativen, tako lahko preprečite nastanek številnih težav.