POT DO OPEVANE GRŠKE LEPOTE

Grški jogurt za lepo polt in popolni sijaj

Mare Koren
4. 9. 2022, 20.51
Deli članek:

Če nas opeče sonce, lahko jogurt uporabimo kot obkladek in kožo pomirimo, sicer pa tudi odpravlja pigmentne madeže in prežene mozoljčke. Nedvomno je koristen ob koncu poletja, ko je treba dehidrirano in pusto kožo dobro nahraniti.

Dreamstime
Proti znakom staranja mnogi strokovnjaki svetujejo grški jogurt.

Jogurt so ljudje od nekdaj uporabljali za vse vrste nege kože. Primeren je za globinsko čiščenje, če mu dodate kapljico ali dve limoninega soka, pa kožo tudi zgladi in ji povrne sijaj. Poleg tega odstranjuje odmrle kožne celice ter vlaži, kar je v poletnih mesecih še posebno zaželeno. In če namesto običajnega jogurta uporabite grškega, vas bo lepotičenje v mislih poneslo na čudovite sredozemske plaže ter boste še boljše volje.

Opečena koža

Kadar vas opeče sonce in potrebujete nekaj za ohladitev kože, je hitra pomoč lahko tudi jogurt. Za 15 ali 20 minut ga nanesite na pordelo kožo in nato sperite z mlačno vodo. Lahko pa mu dodate nekaj kapljic pomirjujočega eteričnega olja kamilice ali vanj vmešate borovnice. V lonček jogurta vmešajte ducat zmletih borovnic ter mešanico na občutljivem predelu kože pustite 15 minut. Borovnice vsebujejo vitamina C in E, ki zdravita kožo, mlečna kislina pa s površine odstrani poškodovane celice.

Proti pigmentnim madežem

Proti znakom staranja številni strokovnjaki svetujejo prav grški jogurt. Pigmentni madeži so pravzaprav skupki melanina, ki nastajajo v nekakšnih podkožnih žepkih in niso nič kaj privlačni na pogled. Grški jogurt, zmešan z jajčevcem, prinese odlične rezultate že v desetih dneh. Zmeljite lupino jajčevca in skodelico grškega jogurta, porazdelite maso na pigmentne lise in počakajte 20 minut. Sperite in postopek ponavljajte deset dni.

Jogurtova maska proti mozoljem

Probiotiki v jogurtu (žive bakterijske kulture) delujejo na ekcem, in ker je jogurt bogat tudi s cinkom, je odličen za nečisto kožo. Tri žlice grškega jogurta zmešajte s pol žlice limoninega soka, nanesite na obraz in po 15 minutah sperite s toplo vodo. Takšna maska s površja kože odstrani odvečno maščobo, zdravi vnetja, zmanjša pordelost in odpre pore.

Olajšanje za suhe in poškodovane lase

Kremasta tekstura grškega jogurta in velika vsebnost beljakovin sta odličen balzam za suhe in poškodovane lase. Recept je preprost: zmešajte dve žlici grškega jogurta, žlico medu in četrt čajne žličke kokosovega olja. Nanesite na lase in pustite učinkovati 20 minut. Takšna maska se odlično obnese tudi pri naelektrenih laseh, ki jih je težko oblikovati. Grški jogurt jih zgladi, ukroti in jim povrne sijaj, opravi pa tudi s prhljajem in srbečico.