NEGA ROŽ

Ukrepajte, ko vaše sobne rastline prerastejo lonce

Tea Dečman
19. 2. 2022, 16.12
Deli članek:

Kot si je pametno kdaj privoščiti malce razvajanja, je razvajanje dobro privoščiti tudi sobnim rastlinam.

Dreamstime
Pri brisanju prahu morate biti nežni in previdni.

Ko imate nekaj dodatnega časa, je to odlična priložnost, da svojim rastlinam posvetite več pozornosti kot običajno. Po intenzivnem razvajanju bodo zagotovo kot prerojene!

Zrahljajte zemljo

Rahljanje prsti je preprosto opravilo, ki dobro vpliva na sobne rastline. Učinek je podoben, kot bi nekoga, ki večino časa preživi v zatohlih prostorih, odpeljali v gore, kjer bi se nadihal svežega zraka in napil čiste gorske studenčnice. Sčasoma namreč postane zemlja zbita, zato je pot zraka in vode do korenin otežena. Pri rahljanju prsti si pomagajte s tanjšo paličico, vendar bodite pazljivi, da ne poškodujete korenin.

Zagotovite jim dovolj prostora

Arhiv
Ena od največjih težav pri sobnih rastlinah je, da bivajo v loncih, ki so jih že prerasle.

Čeprav vam morda osnovna opravila, kot je redno zalivanje rastlin, ne povzročajo težav, je možno, da po drugi strani zanemarjate opravila, povezana z nego in za katera bi bilo dobro zdavnaj poskrbeti. Ena od večjih težav pri sobnih rastlinah je, da bivajo v loncih, ki so jih že prerasle. Ko si boste vzeli čas za intenzivno razvajanje sobnih rastlin – na primer ob koncu tedna, ko ne boste imeli drugih obveznosti –, je dobro preveriti, ali lonci rastlinam še ustrezajo.

Najboljše mesto

Svetlobo potrebujejo vse rastline, vendar se njena količina, ki je potrebna za optimalno rast, od vrste do vrste razlikuje. Nekatere rastline potrebujejo veliko naravne svetlobe oziroma neposredno izpostavljenost sončnim žarkom, druge pa bolj uživajo v  temačnejših kotičkih. Na začetku upoštevajte osnovna priporočila glede posameznih vrst. Če tega še niste naredili, je konec tedna, namenjenega razvajanju sobnih rastlin, odlična priložnost, da raziščete potrebe svojih rastlin. Seveda pa teorija ni vse, zato je pomembno, da ste pozorni tudi na odzivanje rastlin v določenih pogojih. Obenem je dobro rastline občasno obrniti (zlasti tiste, ki se začnejo čez čas nagibati v eno smer), da bo izpostavljenost posameznih delov sončni svetlobi enakomerna.

Proti napadom žuželk

Ste vedeli, da je lahko neemovo oziroma nimovo olje koristno tudi za vaše sobne rastline? Z njegovo pomočjo lahko odženete žuželke, ki bi povzročile precej škode. Če opazite objedene liste, je boljša rešitev od pesticidov uporaba snovi, kot je neemovo olje, ki ga lahko uporabite tudi preventivno.

Čiščenje in osvežitev listov

Tudi na listih sobnih rastlin se, podobno kot na drugih površinah, kopiči prah, ki ga je dobro občasno odstraniti. Pri brisanju morate biti nežni in previdni, zlasti pri manjših listih, ki jih je mogoče zlahka poškodovati. Pomagajte si z rahlo vlažno krpo iz mikrovlaken. Za konec pa v stekleničko z razpršilko nalijte vodo in jo popršite po listih rastlin. To bo poskrbelo za prijetno osvežitev in dopolnitev siceršnjega zalivanja. Razvajanje bo resnično popolno!