Pirotehnika

Petarde krajšajo pasje življenje

Lara Jelen
12. 12. 2021, 21.43
Posodobljeno: 12. 12. 2021, 21.50
Deli članek:

Lastniki so pri štiriletnem francoskem buldogu Bobyju že nekaj mesecev opažali nenavaden strah pred glasnimi zvoki, hrupom in neznanim.

Reuters
Obstaja nekaj uporabnih prijemov, s katerimi lahko lastniki poskusijo umiriti psa, kadar zunaj poka.

Anksioznost je pri psih pogosta in se največkrat kaže kot ločitvena tesnoba, fobija pred hrupom in grmenjem ali agresija. Pri psu, ki je pod stresom, lahko opazimo čezmerno pozornost na okolje, odvračanje pogleda od ljudi ali stvari, jokanje, cviljenje, tresenje, sopenje, slinjenje, zehanje, rep, spodvit med noge, ali ušesa, postavljena ob glavo.

Ne glede na vzrok anksioznosti se takšna stanja zdravi s prilagoditvijo obnašanja v kombinaciji z zdravili, če so potrebna. Vedno je treba najprej izključiti fizične težave (infekcije, bolečine ipd.).

Prižgimo mu glasbo

Izogibanje stresnim situacijam je vsaj na začetku zelo pomembno, a v praksi težko izvedljivo. Če je psa strah pokanja, mu lahko pomagate tako, da zmanjšate dražljaje (psa dajte v sobo brez oken, poskusite mu preusmeriti pozornost, prižgite glasbo ipd.). Desenzibilizacija vključuje zmanjšanje stresnega dražljaja do te mere, da se strah sploh ne razvije. Jakost se nato postopoma povečuje, žival pa se sčasoma navadi na dražljaj in ga ne sprejema več kot stresnega.

Poskusite lahko z baldrijanom

Ko je stresni odziv posebej močan in sprememba v okolju in obnašanju ne zaleže, lahko uporabite zdravila. Anksiolitična zdravila so ob kratkotrajni uporabi lahko zelo učinkovita za zmanjševanje stresa in strahu. Uporabljajo se po potrebi, v posebno stresnih situacijah. Največkrat predpišemo nizke odmerke alprazolama ali diazepama, ki v kombinaciji s pravilno prilagoditvijo vedenja prinesejo najboljše rezultate. Pri živalih, ki so generalno anksiozne, je terapija lahko tudi dolgotrajna (npr. fluoksetin v kombinaciji z alprazolamom).

Alternativne terapije, ki lahko prav tako pomagajo k boljšemu počutju, so npr. uporaba pasjih feromonov (na voljo v obliki difuzorja, ovratnice ali pršila), baldrijanovega izvlečka (kapljice, tablete), sivkinega olja (nanos na ovratnico, ležišče ipd.) ter posebej za to narejenih plaščkov za pse (thundershirt), ki se dobro prilegajo in psu dajejo občutek varnosti.

Nikoli ne dajemo zdravil na recept ali brez recepta, ne da bi obiskali veterinarja ali se vsaj posvetovali z njim, saj vsa zdravila, ki jih jemljemo ljudje, niso primerna za hišne ljubljenčke in jim lahko celo škodijo. Psi imajo namreč drugačen metabolizem kot ljudje, predvsem pa so drugačne koncentracije zdravil, ki jih morajo prejeti.

Imate vprašanje za veterinarja?

Če bi se želeli o svojem hišnem ljubljenčku posvetovati z veterinarjem, nam pišite na e-poštni naslov lara.jelen@media24.si ali poštni naslov Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Opišite, kaj vas zanima, mi pa se bomo potrudili, da bodo strokovnjaki odgovorili na čim več vprašanj.